Za jabuke se često kaže da su "stigle iz raja". I u pravu su.
Jabuka je nezamenljivo voće na zimskom jelovniku. Prepuna je vitamina C, vlakana, kalijuma i još mnogo toga. Izmešu ostalog, da biste regulisali stolicu i stabilizovali crevnu floru pojedite jednu do dve sirove ili pečene jabuke.
Pročitajte još: Vreme je za SMOKVE: Odličan su izbor magnezijuma i kalcijuma, a dobre i za dijabetičare
Za podsticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuvanu kašu od jabuka dodajte med i limunov sok i popijte dok je vruće. Ukoliko ste inficirani koronom ili imate grip, 30 grama sušenih jabuka stavite u 2 dl ključale vode i kuvajte pet minuta i popijte mlako. Jabuke mogu da zaštite želudac od oštećenja nastalih uzimanjem lekova poput nesteroidnih protivupalnih antireumatika.
Pročitajte još: LIMUN, LUK I ORASI: Tri kućna leka protiv alergija
Međutim, verovali ili ne, ali ne smete jesti previše jabuka dnevno. Tačnije, ovo važi za ljude sa visokim šećerom. Iako doktori preporučuju jabuke dijabetičarima jabuke umesto slatkiša i ostalog voća, ne bi smeli da pojedete više od dve jabuke. Naime, veća količina jabuka može da podigne šećer u krvi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU