Rogač smanjuje osećaj gladi, a čičak šećer u krvi.
Čaj od korena i lista čička, ubranih pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat.
To znači da je ovaj čaj dobar za dijabetičare jer snižava nivo šećera u krvi. Osim toga, čičak stimuliše organe za varenje, jetru i pankreas i olakšava pražnjenje.
Pročitajte još: Vreme za za jesenju VITAMINSKU BOMBU? SIR ovog voća obezbeđuje ČELIČNO ZDRAVLJE
Pomešan sa žalfijom i listom kupine, čičak je dobar lek za upale grla, krajnika i prehlade. Na Havajima je rasprostranjen običaj da se mladencima uoči prve bračne noći poklanja koren čička, jer lokalno stanovništvo čvrsto veruje u njegove afrodizijačke sposobnosti.
Jedite rogač, jer je odličan za krv Foto: Depozit
Ukusni i aromatični rogač pomaže u smanjenju triglicerida i lošeg holesterola. Ovo su potvrdila brojna istraživanja navodeći rogač kao lek. Stvarni uticaj na nivo holesterola je zbog prisustva polifenola sadržanih u vlaknima rogača. U ishrani rogač je odličan dodatak koji prati režim mršavljenja, jer stvara osećaj sitosti.
Pročitajte još: Oni rađaju u JESEN, koren im je LJUT, neki rastu kao KOROV, a PRIRODNI SU LEK za mnoge bolesti
Naučna istraživanja su pokazala da ima sposobnost da smanji brzinu pražnjenja želuca i tako produži osećaj sitosti.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU