Englezima i Holanđanima su se dopale aromatične bobice merale koju su u početku zvali "keltska jabuka". Od nje su uglavnom pravili džemove i slatka crvena vina nalik kagoru.
Ovu biljku iz Severne Amerike u Evropu su svojevremeno doneli mornari. U Rusiji merala je postala veoma popularna u 20. veku zahvaljujući velikom naučniku Ivanu Mičurinu, koji je otkrio lekovita svojstva ove biljke.
Pročitajte još: U jednom od omiljenih letovališta Srba ako ispoštujete OVAJ USLOV, rezervacija će biti JEFTINIJA
Pročitajte još: Kada leti zaboli GRLO pojedite SLADOLED i kašikicu SOLI
Sadrži: vitamine C, A, B2, organske kiseline, fitosterin, bakar, gvožđe, riboflavin koji poboljšava vid i pospešuje metabolizam, pektine koji izbacuju iz organizma toksine i sprečavaju rak, vitamin P koji reguliše krvotok, jača kapilare, ima antiupalno i protivotumorno dejstvo, fitosterine koji štite organizam od lošeg holesterola, normalizuju nivo sećera u krvi i jačaju imunitet.
Normalizuje krvotok, poboljšava rad srca.
Merala normalizuje krvotok, poboljšava rad srca i sprečava infarkt. smiruje živce i pomaže kod tromboze, tumora, varikoze, ateroskleroze, čira na želucu, upale grla, dijareje, rana i opekotina.
Protiv rana i opekotina
Jednu supenu kašiku mlevene kore merale prelijte čašom ključale vode. Kuvajte 20 minuta na niskoj temperaturi. Sačekajte da se ohladi, procedite. Napravite oblog, stavite na bolno mesto.
Za smirenje
Jednu čajnu kašičicu suvog lista merale prelijte čašom ključale vode. Ostavite sat vremena da odstoji. Popijte pola čaše čaja pre spavanja.
Pročitajte još: Ruski lekari spremaju narod za APOKALIPTIČNU jesen: Pratite uputstva i SPASITE SE
Protiv ateroskleroze
Napravite pire od svežih bobica merale. Prelijte sa votkom u proporciji 1:4. Ostavite 3 dana da odstoji na tamnom hladom mestu, procedite. Uzimajte supenu kašiku sredstva 3 puta dnevno pre jela.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU