Oglas
· · Komentari: 0

KO JE BILA GRČKA BOGINJA PODZEMNOG SVETA? Priča koja predstavlja najveći strah svake majke

U grčkoj mitologiji, Persefona se slavi i kao boginja poljoprivrede. Međutim, ona je možda najpoznatija kao Hadova žena i kraljica podzemnog sveta.

1720176079_Foto-Shutterstock-boginja-podzemlja.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Najpoznatiji mit o Persefoni govori kako ju je Had jednog dana oteo sa polja i odvukao u Podzemlje, primoravši je da postane njegova žena. NJena majka, Demetra, postala je toliko depresivna da je zanemarila svoje dužnosti boginje žetve, pa je u svetu zavladala glad.

Kako priča kaže, Zevs je tada intervenisao, primoravajući Hada da dozvoli Persefoni da se vrati u zemlju živih deo godine. Stari Grci su možda koristili ovaj mit da objasne promenu godišnjih doba, jer je Zemlja bila bogata kada je Persefona bila sa svojom majkom, ali je postala neplodna kada se svake godine praćala u Podzemlje.

Persefona je takođe imala život van Hada. Druge priče o boginji govore o njenoj empatiji, ljubomori i požudi. Ona je prikazana u bezbrojnim umetničkim delima tokom vekova, od klasične grčke grnčarije do čuvene statue Đana Lorenca Berninija, Silovanja Prozerpine. Čak je inspirisala drevni kult.

Ovo je priča o Persefoni, jednoj od najpoštovanijih grčkih boginja.

U grčkom pogledu na svet, svaki aspekt postojanja bio je delo bogova, a svako božanstvo je imalo svoje mesto u ogromnom porodičnom stablu. Persefona je bila ćerka Zevsa i Demeter, dve od najvažnijih od dvanaest olimpijaca. Najpoznatija verzija o tome kako je Persefona došla na svet je iz Homerove „Himne Demetri“ od 495 redova.

Kada je Zevs upravo postao kralj kosmosa, njegova majka, Titanica Rea, zabranila mu je da se oženi. Kao odgovor, Zevs je zapretio da će je silovati. Rea se pretvorila u zmiju da bi mu pobegla, ali je on učinio isto i uhvatio nju. Nakon što je zlostavljao svoju majku, Zevs je krenuo u seksualni pohod.

Kao što je navedeno u Grčkim mitovima Roberta Grejvsa, on je bio otac „Godišnja doba i tri sudbine na Temidi; Charites na Eurinome; Tri muze na Mnemozini... i, neki kažu, Persefona, kraljica podzemnog sveta” sa Demetrom, boginjom žetve.

Persefona je bila toliko lepa da su je drugi olimpijci zvali jednostavno „Kore“ ili „deva“. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su mnogi tražili da je ožene, ali ju je njena zaštitnička majka skrivala. Međutim, jedan bog je odbio da prihvati NE kao odgovor.

Had, kralj podzemnog sveta, zaljubio se u Persefonu, devojku „sa delikatnim gležnjevima“. Zamolio je svog najmlađeg brata Zevsa za dozvolu da se oženi njom. Zevs je znao da će Demetra biti besna ako pristane, pa je rekao da ne može ni dati ni uskratiti svoj blagoslov. Had je to shvatio kao „da“. Uskoro će Persefona biti Hadova žena.

Jednog dana, dok je sa prijateljima brala cveće, Persefona se izgubila kada je odlutala da juri leptire. Odjednom je začula urlik ispod svojih nogu. Homerovska „Himna Demetri“ glasi:

"I pod njom se otvori zemlja puna puteva koji vode na sve strane. Desilo se to na ravnici Nisa. Tamo je Gospod koji prima mnogo gostiju napravio svoj iskorak. Vozio se na kolima koje su vukli besmrtni konji. Kronosov sin. Onaj poznat pod mnogim imenima. Zgrabio ju je protiv njene volje, stavio je na svoja zlatna kola, I odvezla se dok je plakala."

Demetra, shrvana tugom, nije imala pojma gde je njena ćerka otišla. Danima je pretraživala svaki kutak Zemlje u potrazi za svojim nestalim detetom. Dok je tugovala, usevi i biljke su počeli da venu jer je boginja zanemarila svoje dužnosti, a glad se proširila širom sveta.

Demetra se spremala da odustane u očajanju kada je Helios, bog sunca, spomenuo da zna šta se dogodilo Persefoni. Zevs je, u nadi da će spasiti čovečanstvo, poslao svog glasnika Hermesa u podzemni svet „kako bi ubedio Hada, blagim rečima“ da „dozvoli svetoj Persefoni da napusti maglovito carstvo tame... i da bude izvedena na svetlost“.

Had nije mogao da ne posluša svog brata. Ali pre nego što je pustio Persefonu da ode, pozvao ju je da podeli semenke nara s njim. Jedući ih, bila je obavezna da se vraća u Podzemlje na svakih pola godine.

Demetra je bila toliko presrećna što se njena ćerka vratila da je previdela Hadovu prevaru. Persefona bi se vraćala kući svakih šest meseci, njena stara srećna ličnost - ali bi se takođe vraćala svom mužu da vlada podzemljem, gde je rodila nove bogove i boginje.

Ko je bila Persefona za stare Grke?

Priča o Persefoni, Hadovoj ženi, verovatno je priča koju su stari Grci ispričali da bi objasnili promenu godišnjih doba. Dve trećine, jednu polovinu ili tri četvrtine godine (u zavisnosti od verzije mita) činila je Zemlju svetlom i izdašnom. Sve ostalo vreme je bilo neplodno i hladno.

Deo legende govori kako je Demetra, u liku ožalošćene starice, posetila grad Eleusinu, gde su je ugostili kralj i kraljica, Celej i Metaneira. Da bi im se odužila, Demetra je njihovom sinu, Demofonu, dala večnu mladost, sagorevši njegovu smrtnost na vatri.

Mit o Hadovoj ženi Persefoni nastavlja da zaokuplja ljudsku maštu kroz svoje teme majčinstva, ženske solidarnosti, gubitka i ponovnog okupljanja, koje su se dopadale mnogim ljudima širom kultura i vremena.

Psihološka i simbolička tumačenja vide Persefonu kao arhetip transformacije, koji predstavlja ciklus života, smrti i ponovnog rođenja. NJen silazak u podzemni svet i kasniji povratak vide se kao metafore za lični rast i putovanje u nesvesno.

Štaviše, to je izuzetno popularna priča, koja je vekovima bila uobičajena tema i izvor inspiracije u umetnosti i književnosti. Persefonina priča ispričana je u epizodi iz 1934. godine veoma uspešnog klasika Silli Simphoni Volta Diznija. Lik koji deli njeno ime i poreklo, a igra ga Monika Beluči, predstavljen u franšizi Matriks.

Ovaj mit, kao i mnogi drugi koje su preneli Grci, inspirisao je nebrojena umetnička dela u drugim oblastima, od Persija Džeksona i Olimpijaca do engleskog umetnika J.V. Voterhausova trenutno prepoznatljiva slika Persefone. Čak i danas, misterija i užas ovog voljenog mita nastavljaju da plene umove i čuvaju priču o Persefoni kroz vekove.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas