Pratite ove savete i neće morati da odbacite nijedno jaje prilikom kuvanja i farbanja za Uskrs
Svake godine morate da odvojite deo jaja za salatu i na kraju imate manje uskršnjih jaja nego što ste planirali zbog pucanja ljuske?
Ukoliko pratite ova uputstva, ove godine vam se to neće dogoditi:
1. Ne stavljajte hladno jaje u ključalu vodu. Ukoliko jaje direktno iz frižidera, ubacite u vrelu i tek proključalu vodu, nema dileme – od tog jajeta možete da se pozdravite! Zbog toga ih najpre ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi, a pripazite i da voda ne ključa prejako, odnosno ne pojačavajte šporet na najvišu temperaturu.
2. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Umesto da uključite ringlu na najvišu temperaturu da biste šro pre završili, kada koristite srednju temperaturu, jaja će se manje pomerati prilikom ključanja. Zahvaljujući tome, neće udarati u zidove šerpe i u jedna o druga i neće se lomiti.
3. Ne stavljajte previše jaja u šerpu. Koliko god vode da ima u šerpi, ako stavite previše jaja, ona će se sudarati i doći će do pucanja ljuske.
4. Stavite krpu na dno šerpe. Pre nego što sipate vodu u šerpu, na njeno dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte jaja, što će ublažiti pokrete jaja u vodi tokom kuvanja.
5. Dodajte so- Obavezno posolite vodu u kojoj kuvate jaja, a obično se preporučuje da se na dva litra vode stave dve kašike. Zahvaljujući tome, ako i dođe do pucanja ljuske, belance neće da iscuri i uništi vam sve, već će se odmah zgrušati.
(Glossy)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU