Oglas
· · Komentari: 0

8 tačaka na telu koje treba da rashladite: Ako se tuširate hladnom vodom, prvo pokvasite ovaj deo tela

Postoje tačke na telu koje ne bi bilo loše da rashladite kako bi vam bilo prijatnije i kako biste lakše podneli vrućinu.

1721561505_shutterstock_2174311067--1-.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Da bi vašem telu bilo prijatnije tokom visokih temperatura, najbolje da ohladite pulsne tačke, odnosno „tačke za hlađenje“. To su mesta na kojima su krvni sudovi bliži površini kože, pa kada rashladite taj deo, osetićete olakšanje.

Gde se nalaze pulsne tačke?

  • Karotidna arterija na vratu (na svakoj strani, u donjem delu vrata, neposredno ispod ugla vilice)
  • Radijalna arterija (na strani palca na zglobu)
  • Poplitealna arterija (iza kolena)
  • Femoralna arterija u preponama (neposredno iznad pregiba gde se butina spaja sa stomakom)
  • Brahijalna arterija (unutar lakta gde se biceps spaja sa podlakticom)
  • Temporalna arterija (na glavi neposredno iznad slepoočnice)
  • Dorsalis pedis arterija (vrh stopala)
  • Zadnja tibijalna arterija (unutrašnja strana skočnog zgloba)

Kako na pravilan način da se rashladite?
Dovoljno je da stavite hladnu oblogu ili led na jednu ili više tačaka i držite 15 minuta. Za najbrže rashlađenje potrudite se da bude direktno na kožu, ali ako vam je previše hladno, možete staviti oblogu od peškira ili krpe.

Ukoliko niste u mogućnosti tako nešto postići, možete samo mlazom hladne vode osvežiti ove tačke.

Ako se tuširate hladnom vodom, krenite od glave pa ka ostatku tela jer ćete tako postepeno navikavati telo na hladnu vodu i uz to može sprečiti nagli pad krvnog pritiska, piše „USA Today“.

(Pink)

 

BONUS VIDEO:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas