Tufahija znači "kuvana jabuka filovana orasima", a kod nas su stigle sa turskim osvajačima.
Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo - pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno - izuzetno su ukusne i zdrave.
Pročitajte još: Ovo ćete voleti: ŠUFNUDLE sa žalfijom na buteru - prste da poližete!
Sastojci:
- 5 jabuka
- 120 g oraha
- 40 g suvih kajsija
- 40 g suvog grožđa
- 2 pomorandže
- kašičica cimeta
- 200 ml slatke pavlake
- ekstrakt vanile
- 2 kašičice šećera
- malo putera
Priprema:
Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji deo, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte iseckanim voćem.
Jabuke malo premažite puterom, pa ih poređajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak iseckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.
Pročitajte još: Kako da za DESET minuta odradite pun trening kao poznata MANEKENKA
Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU