· · Komentari: 0
Lovačke puške

Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

O svim detaljima, o svakom upakovanom delu vodilo se računa, ništa nije prepušteno slučaju, nigde se nije žurilo u izradi

holand-1.jpg
holand Vlada MITROVIĆ

Za lov na visokoj nozi potrebna je i fina, luksuzna puška, kakvih priznaćete, na našim prostorima i nema baš mnogo. Zato svi ostajemo bez daha kada se na "brdovitom Balkanu" pojavi puška tek pristigla iz nekih najelitnijih britanskih i evropskih lovišta.

Radionica "Holand-Holand" za sve svetske lovce, uz puške kraljevskog puškara Džejmsa Farona, predstavlja sami vrh engleske puškarske škole. Dvocevka kalibra 12/70 položenih cevi, sa udarnim mehanizmima smeštenim na bočnim, skidajućim pločicama, sa ugraviranim imenom i dva obarača prispela je u Beograd.

Sa donje strane tandema cevi se nalaze dva Pardijeva braveća ključa

Pročitajte još: Ne otpisujmo olako Marlin Model 336 koji je već 170 godina lovačka ikona u SAD

Puška je uvezena iz Italije, proizvedena sedamdesetih godina dvadesetog veka i iako korišćena u besprekornom je stanju. Zahvaljujući ljubaznosti puškara koji je očistio i podmazao pušku i mehanizam, bili smo u situaciji da je detaljno pogledamo i sa unutrašnje strane i dokumentujemo fotografijama.

Cevi sjaje kao ogledalo

Iako je ova dvocevna, položara korišćena i proizvedena pre više od 40 godina, cevi sijaju kao ogledalo. Izrađene su od najboljeg britanskog čelika jer su zidovi cevi veoma tanki. Spolja su tamno mat brunirane, spojene demiblok postupkom i duge 740 mm. Puška je ukupno duga 1145 mm i teži 3100 grama.

Zidovi cevi su veoma tanki.

U donjoj zoni, cevi celom dužinom spaja donji prut, a gore udubljena (konkavna) nišanska šina. Sa donje strane tandema cevi se nalaze dva Pardijeva zabravljujuća ključa čija je širina 8,5 mm. Na najširem mestu u zoni oslanjanja na baskulu, tandem-sklop cevi je širok 41,5 mm, a između cevi je smešten izvlakač ispaljenih čaura.

Jedna od identičnih sestara pušaka

Baskula H-H puške je srebrnaste boje i urađena je od kovanog čelika, širina baskule je 59 mm u zoni cevi, a 44 mm u donjoj zoni. Zabravljivanje cevi se obavlja Pardijevom bravom, gde donja horizontalna ploča smeštena u baskulu, ulazi u proreze na ključevima iz demiblok tandema. 

Na V-R poluzi se nalazi utisnut broj "4"

Odbravljivanje se obavlja Vestli-Ričards polugom (V-R), koja se uvek vraća u početni položaj. Zahvat otvaranja i zatvaranja puške je veoma gladak i mekan, bez šumova i otpora. Na V-R poluzi se nalazi utisnut broj "4", što govori da je ova puška pripadala kompletu identičnih tzv. pušaka sestara.

Udarni mehanizam se nalazi na bočnim pločicma (Holand-Holand) i ima osam čivija, računajući i osovinu udarača - čekića. Ove H-H pločice su negde između vrhunskog mašinskog sklopa i finog, filigranskog preciznog mehanizma. Puno stručnog ručnog rada, strpljenja i znanja je bilo potrebno da se nešto ovako napravi. puška ima dva obarača i kočnicu na uobičajenom mestu. Karakteristično za englesku školu oružarstva prvi obarač opaljuje pri 15% nižoj sili od drugog.  

Jednostavno - savršena

Podkundak i kundak su urađeni od vrhunske orahovine, najmanje klase pet. Čekirane površine imaju finoću čekiranja 24 LPI, vitki engleski kundak je mat nauljen, što ističe vrtložnu strukturu orahovine. Ova lepa engleska puška isporučuje se u kožnom koferu, čija je unutrašnjost postavljena zelenim mekanim somotom. Kofer pored ležišta za tandem cevi s potkundakom i baskulu s kundakom, ima pregradak za pribor i dokumenta. Na ovoj lovačkoj pušci sve je vrhunsko - najbolje, ali bez ukrasa.

Pročitajte još: Odlike dvocevki TOZ-63 i TOZ-66 čine da im vreme ne može ništa

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.