Oglas
· · Komentari: 0
Šot Šou

Sajam u Las Vegasu je pokazao da američka ponuda oružja i opreme nema limit

Na Zapadu s jednakom pažnjom prate potrebe strelaca takmičara, rekreativaca, lovaca, službenih lica, kao i zalubljenika svake moguće vrste

shot-2.jpg
shot Oleg Volk i NSSF
Oglas

Među puškama klasične konstrukcije primetan je trend sve lakših lovačkih karabina. Posle godina njihovog približavanja taktičkim snajperkama i puškama za benč rest takmičenja, sada većina fabrika nudi svoje modele u verzijama sa tanjom cevi i sintetičkim kundacima vitkih linija, a zapaženo mesto imaju i polužne repetirke.


Rafinirani "Vederby" je ponudio karabin Mark V Backcountry mase neverovatnih dva i po kilograma, za koju je razvijen potpuno nov metak 6,5 Weatherby RPM. Nasuprot toj vrednosti je cena od skoro tri i po hiljade dolara, a fabrika garantuje preciznost od 1 MOA. Upola jeftiniji je Remington  Seven Threaded Mossy Oak Bottomland, umerene mase, ispod tri kilograma.

Polužne repetirke

Pročitajte još: Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Među puškama glatkih cevi, zapažamo da dominacija kalibra 12 nije više tako snažno izražena kao prethodnih godina, jer su lovci iz sopstvenog iskustva shvatili da im lakše i spretnije puške kalibra 20 i 28 jednako dobro završavaju posao prilikom lova ptica i sitne divljači. Znajući kako će domaći lovci uglavnom da odrečno vrte glavama, napomenimo kako svetski proizvođači municije uveliko nude patrone sa sačmom koja ima komponente od volframa i bizmuta, čime se obezbeđuje pojačana efikasnost odstrela.

Dvanaestica vredna pažnje

Savage Renegauge

Ipak, jedna dvanaestica zaslužuje pažnju - Savage Renegauge, prvi model ove kompanije koji ima poluautomatsko dejstvo, uz još nekoliko patenata (poput unikatnog gasnog sistema) koji su primenjeni prilikom razvoja. Sa cevi od 28 inča, ovo je robusna sačmarica koju odlikuje tipični AkuFit sistem, s uspehom dokazan na njihovim karabinima. Dodaci za kundak imaju čak 20 verzija, kojim se oružje prilagođava pojedinačnom korisniku, i sve to bez mnogo napora ili upotrebe alata.

Kada je u pitanju municija ubedljivo najtraženiji je kalibar 6,5 Kredmoor, čak i FN SKAR-H sada ima i tu verziju, iako se odlično prodaju i modeli u nekim drugim kalibrima od 6 do 7 mm (.27 i .28 Nosler, 6 mm Kredmoor, 6 mm PPC), dok kod nas mnogo hvaljeni 6,5x39 mm Grendel jedva da postoji u katalozima proizvođača municije.

Potentna fabrika "Špeer" je razvila svoju verziju metka 5,7x28 mm nazvanu Gold Dot Personal Protekšn, koja se odlikuje čaurama najvišeg kvaliteta, uz pouzdane kapisle i barut dobijen posebnom formulom kako bi se dostigle performanse metka sa zrnom SS190, koji je zabranjen za civilne korisnike. U kombinaciji sa novim “Rugerovim” pištoljem, to bi moglo da požnje tržišni uspeh na američkom tlu.

Koncept star 30 godina

Za mušterije koji racionalno razmišljaju o konceptu samoodbrane, "Federal" nudi varijantu pod imenom Hidra-Šok Dip 380 Auto, metak u kalibru 9x17 mm sa zrnom mase 99 grejna za pištolje džepnog formata. Tvrdi se kako ova municija obezbeđuje prodor i do 30 cm dubine unutar balističkog gela, uz odličnu ekspanziju. Stariji čitaoci će se setiti da je još pre 30 godina plasirana paleta metaka istog naziva, za koje se tvrdilo kako formiraju neviđenu "pečurku" posle ulaska u cilj. Stvarnost je bila nešto drugačija, jer su taj efekat imali samo najsnažniji kalibri.

Dvodelna čaura

Fabrika "Blekvoter Amunišn" se uzda u svoj novi snažni metak BVA 10x10100, naglašavajući kako on ima samo 1 mm dužu čauru od dobro poznatog 12,7x99 mm (.50 BMG), ali unutar nje može da se smesti i do 20 odsto više baruta. Navodno je trik u dvodelnoj čauri koja se izrađuje glodanjem iz komada metala, a ne izvlačenjem mesingane rondele kao što je uobičajeno. Tako se dobija čaura veće čvrstine a tanjih zidova, uz mogućnost prijema veće količine baruta i razvijanja ogromnih početnih brzina. Zasada se nudi samo jedna laboracija sa zrnom mase 420 grejna, izrađenog od materijala nazvanog karo bronza, što je legura bakra namenjena aero-industriji.

Snažni metak "Blekvoter Amunišna"

Među isključivo lovačkim kalibrima, dosta pažnje je sa punim razlogom izazvao čuveni "Vinčester" novim metkom 350 Legend, koji se reklamira kao idealan za lov divljih svinja i slične krupne divljači. Sa zrnima mase od 160 do 255 grejna, razvijen je širenjem čaure metka .223 Remington, tako da se očekuje produkcija više modela laganih i spretnih karabina u tom kalibru.
"Federal" je prezentovala novi sačmeni metak Fors Iks2, koji u formi klasične patrone sadrži devet projektila sferičnog oblika sa usecima radi razdvajanja na 18 poluloptastih segmenata koji stvaraju mnoštvo rana posle pogotka. S ozbirom na to da smo ranije bili u prilici da uvidimo besmislenost sličnih konstrukcija, teško je verovati da će ovu municiju koristiti bilo ko iole upućen u materiju.

Metak za F-Open

Za sportske strelce u dalekometnim disciplinama fabrika "Berger" proizvodi zrna dijametra 7 mm sa masom od 190 grejna, pod imenom Long-Range Hybrid Target. Reklamiraju se kao idealna za F-Open klasu takmičenja, sve u kalibrima .284 Vinčester, 7 mm VSM, 7 mm SAUM, 7 mm Remington Magnum.

Novi sačmeni metak Fors Iks2

Pročitajte još: Čeka se konačna odluka: Koliko je izvesno da vojska SAD izabere municiju sa čaurama od polimera, kompozita ili čelika?

Dodajmo još i da je Si-Si-Aj (CCI) izazvao interesovanje svojim redizajniranim metkom .22 VMR, koji ima zrno upuštenog vrha, pride presvučeno polimerom. Amerikanci su svet za sebe, pa ih zanima MK municija kojom se može praktikovati odstrel sitnih štetočina uz upotrebu prigušivača i razbijača pucnja. Upravo je tome ovakva municija namenjena.

Pokušali smo da barem delom dočaramo kako izgleda živeti u društvu koje zna da ceni i materijalizuje volju sopstvene populacije.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas