Postoji mnogo toga o čemu treba razmisliti pre nego što se krene u kupovinu trpezarijskog stola.
Izbor stola nije samo estetsko pitanje. NJegov položaj u prostoriji određuje i njegov stil i vrstu materijala od kojeg je napravljen.
Vaš izbor, sa druge strane, mora da odgovara vašem načinu života i da dugo služi svrsi. Postoje neki elementi o kojima treba da se misli pre kupovine.
Pročitajte još: Koliko kilograma imate zavisi od toga koje vam je boje kuhinja
OBLIK STOLA
Kada se razmišlja o kupovini stola, njegov oblik jeste najvažnija stvar jer utiče na izgled celog prostora. Svaki oblik ima svoje dobre i loše strane, treba izabrati onaj koji ima najviše pozitivnih za određeni prostor.
Kvadratni
Dobre strane ovakvog stola su u tome što je odličan za opušteno i romantično obedovanje jer tu komotno sede od dve do četiri osobe, štedi prostor u malim prostorijama i lako se sklanja. Loša strana je što nije pogodan za sedenje većeg broja ljudi.
Kvadratni sto štedi prostor u malim prostorima.
Pravougaoni
Dosta ljudi može da sedne, može da služi i kao švedski sto, a može da se nasloni na zid kad nije u upotrebi. Loše strane su što zauzima dosta mesta u kvadratnim prostorijama.
Ovalni
Ovakav sto štedi prostor, a ljudi se osećaju podjednako dobro. NJegove obline deluju elegantno u velikoj i dugačkoj prostoriji, ali zato ovaj oblik ne odgovara malim, kvadratnim trpezarijama. Ne može da se smesti u uglove prostorije.
Sto mora da odgovara prostoru Foto:Depozitfoto
VELIČINA
Vodite računa o tome koliko će ljudi svakodnevno biti za stolom. Onaj na razvlačenje odgovara domovima koji svakodnevno imaju malo ljudi za stolom, ali često imaju goste. Izaberite sto na razvlačenje koji može da ima više različitih oblika i da se onda sklopi za svakodnevnu upotrebu.
Svakoj osobi je potrebno 60 santimetara da bi se osećala prijatno.
Širina stola je takođe veoma važna. Potrebno vam je dosta prostora za tanjire i posuđe. Sto treba da ima širinu makar metar, naročito ako volite da na njega stavite puno hrane.
Standardna visina stola je 75 santimetara, a visina sedišta stolica je 45 santimetara. Za svaku osobu vam je potrebno 60 santimetara širine, a na to treba dodati još po 10 do 15 santimetara.
Sto mora da bude širok najmanje metar.
Sto treba da bude sa svih strana minimalno 60 santimetara udaljen od zida kako bi ustajanje i sedanje bili olakšani. Ako vam je trpezarijski sto u kuhinji, a prostor za rad iza stolica, razmak između stola i tog prostora treba da bude oko 120 santimetara kako bi moglo istovremeno da se sedi za stolom i radi u kuhinji.
MATERIJALI
Različiti materijali za izradu stolova imaju različite pozitivne i negativne osobine.
Drveni
Dobre strane drvenih stolova su što su izdržljivi i dugotrajni, a nepolirano drvo ima antibakterijska svojstva i postoji širok izbor završne obrade. Mane su što je ovakav nameštaj težak i teško se pomera, a često je i skup.
Pročitajte još: Komad nameštaja koji odaje vaš stil: Ovakvu fotelju MORATE da imate u domu
Plastični
Ovakvi stolovi su prilično jeftini, trajni i laki za održavanje, a postoji veliki izbor boja i dezena. Loše strane su što ne stari dobro. Ima tendenciju “žućenja”, lako ga ošteti toplota, ogrebotine se jasno vide i teško ih je popraviti.