· · Komentari: 0
STRELJAČKO NAORUŽANJE

Da li je odeljensko oružje nove generacije revolucija ili promašaj?

Američke oružane snage na svakih nekoliko decenija pokreću programe razvoja i uvođenja u upotrebu streljačkog oružja nove generacije.

ngsv.jpg
ngsv Dženeral Dinamiks, Hekler-Koh, SIG Sauer

Tokom godina svetlost dana su ugledali programi SPIV, zatim ACR i konačno OICV. Trebalo je da rezultuju novom generacijom streljačkog oružja različite namene, koje bi koristilo revolucionarne mehanizme, kao i specijalnu municiju.

Do danas, ova egzotična rešenja nisu prihvaćena, a u upotrebi su još uvek kalibri 5,56x45 i 7,62x51 mm. U međuvremenu, pojavio se i najnoviji program NGSW. Unapređenje tehničkih karakteristika sredstava može da se odvija po dva principa, evolucijom i revolucijom. Evolucija podrazumeva postupno usvajanje novih tehničkih rešenja, koje daju blago uzlazan porast performansi, za razliku od revolucije, koja se zasniva na korenitim promenama.

Principi evolucije i revolucije

Svi pomenuti programi razvoja podrazumevali su revolucionarni koncept, gde se pored novih tehničkih rešenja na samim puškama, posebna pažnja posvećivala municiji, za koju se smatralo da će povećati performanse oružja. Mnogi analitičari su se oduševljavali teoretskim prednostima pojedinih rešenja. Ipak, praktična ispitivanja su razotkrivala nedostatke, a često je poteškoće predstavljala i visoka cena pojedinih rešenja, a neretko i mala efikasnost.

Pročitajte još: Od veštine strelca i poznavanja eksterne balistike do parade oružja na kratkim daljinama

U januaru 2020. godine kao rezultat novog programa NGSV (Nekst Generejšn Skvad Wepon - odeljensko oružje nove generacije), pojavile su se tri kompanije sa svojim predlozima, u nadi da će oružane snage učiniti iskorak i konačno se opredeliti za zamenu dosadašnjih ršenja.

GD NGSW-R

Nove jurišne puške i mitraljezi

Za razliku od prethodnih programa, koji su bili više orijentisani na zamenu jurišnih pušaka, eventualno karabina, NGSV predviđa zamenu i jurišne puške/karabina M16/M4, novom NGSV-R (R od rajfl - puška) i mitraljeza M249, novim NGSW-AR (AR od automatik rajfl - automatska puška, što nije baš najlogičnije rešenje oznake).

Zajedničko za sve je kalibar 6,8 mm (prema osobinama sličan kalibru 6,5 mm), sa projektilom relativno velike dužine, velikim balističkim koeficijentom, malim otporom vazduha i visokom zaustavnom moći, većom nego kod bilo koje municije 5,56 mm. Ova odluka i te kako ima smisla, jer je logistička podrška u okviru pešadijskog odeljenja neuporedivo jednostavnija ukoliko se sve "vrti" oko jednog kalibra, pri čemu pripadnici odeljenja mogu međusobno razmenjivati municiju.

Pročitajte još: Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Tri kompanije su predložile sopstvena rešenja za ovaj program: "Dženeral Dinamiks Ordnans i Taktikal Sistems" (GD OTS) i "Tru Velositi", drugi je "Tekstron" u partnerstvu sa "Hekler-Koh" i "Olin", a treći je švajcarski "SIG Sauer". Zanimljivo je da kompanije imaju punu slobodu da ponude različita rešenja kako oružja, tako i municije. Dakle, od početka se podrazumeva zamena kalibra 5,56x45 mm. Zajedničko za sve prikazane prototipove je integracija baterije za snabdevanje električnom energijom naprednog nišanskog sistema koji se razvija po posebnom programu.

Dženeral Dinamiks i Tru Velositi

Zaokret u odnosu na tradicionalne američke puške ogleda se u hrabrom potezu prihvatanja bulpap konfiguracije. Ova sredstva imaju najduže cevi od svih ponuđenih, što je "prava stvar", jer duža cev daje bolje iskorišćenje barutnih gasova, veću početnu brzinu, položeniju putanju, veću probojnost i efikasni domet, a teoretski i veću preciznost. Predlog GD u varijanti NGSV-R ima cev od 508 mm, dok u varijanti NGSV-AR, cev je dužine 559 mm, što je u klasi sa puškama i mitraljezima u kalibru 7,62 mm. Zasada nije odlučeno koja će biti definitivna brzina gađanja, te se još uvek eksperimentiše sa vrednostima između 500 i 750 met/min. Puške mogu biti opremljene razbijačem pucnja izrađenim od legure na bazi nikla (inkonel), otporne na visoke temperature, kako bi masa bila što je moguće manja.

GD NGSW-AR

Zasada se AR varijanta prikazuje da okvirom kao i kod R, verovatno kapaciteta 30 metaka, što je po svim merilima nedovoljno za sredstvo koje treba da zameni M249 hranjen redenikom i standardnim okvirom. Duži okvir većeg kapaciteta bi podigao zadnji deo toliko da bi se narušila niska silueta, dok bi dvostruki doboš velikog kapaciteta (C-mag) bio prilično neudoban s obzirom na to da je rukohvat neposredno ispred. Doboš je ipak nešto bolje rešenje zbog manje širine.

Tekstron I HK

Predlog američke kompanije "Tekstron" i nemačke "Hekler & Koh" predstavlja adaptaciju puške M27, u operativnoj upotrebi Marinskog korpusa SAD. M27 je varijanta nemačke puške HK-416, koja koristi pozajmicu gasa sa klipom kratkog hoda i rotacionim zatvaračem. Konfiguracija je klasična, a tvrdi se da je masa puške manja od 4,1 kg, dok je masa mitraljeza ispod 5,4 kg. Puška koristi tradicionalne okvire, dok mitraljez ima hranjenje redenikom u platnenoj vreći ispod sanduka, što je neuporedivo bolje rešenje u odnosu na okvir.

Konvencionalni SIG Sauer

Predlog švajcarskog "SIG Sauera" je najkonvencionalniji, bar gledano spolja. Iako nema preciznih podataka o unutrašnjosti, pretpostavlja se da se radi o najšire prihvaćenom mehanizmu sa pozajmicom gasa sa klipom kratkog hoda. Međutim, tvrdi se da je ugrađen i sistem za smanjenje trzaja, što ovo oružje čini daleko od konvencionalnog. Ovaj sistem može biti sličan kao na mitraljezima ovog proizvođača tipa MG 338, a zasniva se na opaljenju u trenutku kada se pokretni delovi mehanizma kreću prema napred, tako da impuls trzaja treba prvo da savlada inerciju pokretnih delova. Razbijač pucnja je takođe SIG konstrukcija, izrađen je od legure nikla inkonel, namenjene za lopatice turbina mlaznih motora, otporne na visoke temperature. Vrlo važna karakteristika je rukovanje, koje je kao kod postojećih pušaka i karabina - M-16 i M-4, čime se štedi na obuci.

Konvencionalni SIG Sauer

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Bez sumnje, predlozi sva tri proizvođača su zanimljivi, upravo iz razloga što su toliko različiti. Veliko je pitanje šta će biti preferencija oružanih snaga, ali imajući u vidu reputaciju, dosadašnje tendencije u pogledu načina razmišljanja i ono što je prikazano, sasvim je jasno da uprkos zanimljivim rešenjima, SIG ima određenu prednost.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.