Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO JE TOZOVAC SLAVIO 4 SLAVE: "Udba me proglasila četničkim pevačem"

List "TV Novosti" su još 1992. godine pisale o krsnim slavama koje slave javne ličnosti

1728035755_23563_predragzivkovictozovac27_orig.jpg
Foto: Arhiva Novosti
Oglas

Glumac Stevo Žigon slavio je Svetog Jovana, porodica Milene Dravić Svetog Nikolu, Bata Živojinović poštovao je  Svetog Đorđa, a pevač Rade Jorović slavio je Tomindan, i tako dalje...

Međutim, jedna od najzanimljivijih priča je o legendi narodne muzike, Predragu Živkoviću Tozovcu.

Tozovac je imao čak četiri slave, a otome su pisal "TV Novosti". Prva slava mu je bila Sveti Andreja (13. decembar) koju je nasledio od oca, druga Sveti Dimitrije (8. novembar) koje je bila devojačka slava njegove majke. Tozovac je objasnio i kako i zašto je počeo da slavi i  treću i četvrtu, kao i šta je to proizvelo:

- Treća i četvrta su moje, da tako kažem, lične slave, jer nisu vezane za porodično stablo. Kako sam ceo život provodio u kolima ili  u avionu, a u našem narodu vlada verovanje da je Sveti Nikola zaštitnik putnika, i ja sam ga prihvatio za svog čuvara. Nikada na put nisam krenuo, a da mu se nisam pomolio... Svojevremeno su me beogradska Udba, kao i neki novinari, proglasili četničkim pevačem, pa sam zbog toga bio prisiljen da živim u Sofiji. Tamo sam imao jednog prijatelja Bugarina od koga sam saznao za crkvu Svetog Đorđa koja je podignuta pre dolaska Turaka na Balkan. I tako sam izabrao Svetog Đorđa kao zaštitnika od raznih zlikovaca, pre svega, tadašnjih srpskih janjičara - ispričao je jednom prilikom legendarni pevač.

 

BONUS VIDEO

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas