Oglas
· · Komentari: 0

UKUS SLAVNIH: Ivo Andrić VOLEO JE SAMO NJU i obroke sa kiselim mlekom

Milica Babić, jedina ljubav našeg nobelovca Ive Andrića, iliti ”Jelena žena koje nema” iz piščeve literature, žena je koja najbolje znala šta Ivo ili njen Mandarin, kako ga je zvala, voli da jede.

1716399114_Untitled.jpg
Oglas

Ovu divu, koju pamtimo po plavoj haljini i s velikom crnom mašnom u kosi (sa filma kada je 1961. godine Andrić primao Nobelovu nagradu u Stokholmu) Andrić je " dugo čekao" ... od 1938.  kada su se upoznali na diplomatskoj službi u Berlinu. Bila mu je nedostupna, budući da je bila udata za srpskog diplomatu Nenada Babića. Jedva je naš Ivo dočekao momenat da je zaprosti. Milica je, i inače, od 1938. bila domaćica na svim Andrićevim diplomatskim prijemima, budući da je ovaj bio neoženjen. Međutim, ona nije ostavila trag o gastro navikama velikog pisca. 

Od smrti Milice 1968. do Andrićeve smrti 1975. godine, Andrićeva domaćica je bila Milka Puzić. Brinula je sedam godina o njemu. Ne zna se i nema podataka kako se ova žena našla kod Andrića. Zna se da ju je on odabrao sam. Zanimljivo je kako je Milku opisao pisac Erih Koš: "Vrata mi je otvorila i nemušto me pustila da uđem starija žena u crnim, kaluđerskim haljinama, bogomoljka i čudno, smućeno stvorenje..."

Milka je u dokumentarnom filmu o nobelovcu govorila:

- Morala sam da ga budim tačno u osam, ni minut pre ni posle, nakon brijanja i kupanja pio bi vreo čaj... svako jutro neki drugi. Potom bi doručkovao, a po njegovoj želji i doručak je morao da bude svakog jutra različit od prethodnog. Voleo je da jede jaja, razne sireve, kačamak, posebno travnički, koji su mu donosili prijatelji iz Bosne... a voleo je i salame i sušeno meso.

Andrić je ručao tačno u 13 sati ispričala je u kameru Milka.

- Supa je bila obavezna svakog dana, jeo je rado meso, najviše jagnjeće i svinjsko, ali obavezno nemasno. Svakog dana jeo je povrće i dva puta nedeljno puru ili žgance. Posle ručka se odmarao u svojoj sobi, a oko tri po podne opet išao u šetnju i opet posle nje pio sok.

Priča o ljubavi prema ukusima Ive Andrića ”dopisana je" u Sokobanji.

Apartman 144 na drugom spratu hotela "Moravica" u kome je Andrić odsedao i koji su Sokobanjci pretvorili u spomen sobu sa policama, sofama, foteljama, knjigama, priborom za jelo i drugim stvarima koje je koristio krije priču i o obedima pisca.

- Andrić je izuzetno voleo kulinarske specijalitete iz sokobanjskog kraja koje je za njega pripremala isključivo kuvarica Lenka. Voleo je prvenstveno ovčije kiselo mleko, pitu od sukanih kora sa ovčijim sirom i jagnjeću sarmicu - otkrila je svojevremno Slađana Atanasković (njegova lična frizerka).

Prema ustaljenom ritualu tokom boravka nobelovca u Banji, svakoga jutra je Slobodan Krstić, koji je u to vreme radio kao konobar, motorom odlazio u selo Jezero po ovčije kiselo mleko. Žena iz tog sela pripremala ga je samo za Andrića u zemljanim posudama. Pisac nije mogao da zamisli ni jedan obrok bez kiselog mleka - ispričala je svojevremno Andrićeva frizerka iz Sokobanje.

ANDRIĆEVA PITA OD SUKANIH KORA

Potrebno je:

400 gr brašna

250 ml vode

malo soli

2 kašike ulja

200 gr ovčijeg sira

2 jaja

50 ml mleka

još malo ulja

U vanglicu staviti brašno dodati mlaku vodu i so. Dodati 2 kašike ulja i sve dobro umesiti da bude  glatko i mekano testo. 

Malo obraditi na radnom stolu i podeliti na 2 dela. Obraditi loptice. Veći poslužavnik premazati uljem i staviti obe loptice, malo ih pritisnuti  rukama i sipati ulje po 1 kašiku i dobro pritisnuti da se razmaže po celog površini. 

Pokriti folijom da odmore 15 minuta. Sto pobrašnjiviti pa razvlačiti jednu po jednu lopticu. Pokidati krajeve. Izdrobiti sir i izjednačiti sa jajima i mlekom. Nafilovati po razvučenim testom i uviti u rolnice. 

Uviti u krug i prebaciti u podmazanu tepsiju.  Odozgo malo premazati uljem. Peći na 190 stepeni C 40 minuta. Pokriti krpom da odmori 10 minuta pa servirati uz jogurt. Mekana kao duša.

Vrhunska!

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas