Oglas
· · Komentari: 0

NACIONALNI DAN NAUKE I ROĐENDAN NIKOLE TESLE: Kako nas misao velikog naučnika vodi u budućnost

NACIONALNI dan nauke se u Srbiji obeležava na datum rođenja našeg najvećeg naučnika - Nikole Tesle. Sećanje na velikana nas stalno podseća na značaj razvoja nauke kao najveće investicije u budućnost jedne zemlje.

1690904101_tessssz.jpg
Foto: Profimedia/Javno vlasništvo
Oglas

Nauka i inovacije su ključni činilac ekonomskog i društvenog napretka svakog društva što su prepoznale i Ujedinjene nacije, pa je upravo nauka jedan od ključnih Ciljeva održivog razvoja propisanih od strane UN.

Razvoj nauke i inovacija je utkan u gotovo sve Ciljeve održivog razvoja UN, poput Cilja ostvarivanja kvalitetnog obrazovanja, dostupne i obnovljive energije, industrije, inovacije i infrastrukture, održivih gradova i zajednica...

Jedan od najboljih primera na koji način može da se ulaže u  razvoj i popularizaciju nauke, kao i primenu naučnih rešenja, jeste izgradnja naučno-tehnoloških parkova. Vlada Srbije ulaže značajna sredstva u ovu oblast, pa do sada u našoj zemlji imamo čak četiri naučno-tehnološka parka - u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Nišu.

Naučno-tehnološki parkovi pružaju infrastrukturnu podršku inovacionoj delatnosti, i omogućavaju primenu novih tehnologija, stvaranje i plasman novih proizvoda i usluga na tržištu u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje.

Pored naučno-tehnoloških parkova, tu su i naučno-tehnološke institucije koje doprinose tehnološkom razvoju i inovacijama, a jedan od dobrih primera je i  Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC), koji ima višedecenijsko iskustvo pružanja naučno-tehnološke podrške u svim inovativnim tehničkim i tehnološkim procesima u naftnom, gasnom i energetskom sektoru. Kako navode u NIS-u, delatnost NTC-a podrazumeva i digitalnu transformaciju proizvodnje nafte i gasa, razvoj inovacija i primenu najnovijih dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija. Između ostalog, u poslednjih pet godina ukupan obim investicija u NTC iznosio je više od 1,8 milijardi dinara, dok se u svojim ekspertizama NTC oslanja i na znanje i kompetencije više od 380 stručnjaka različitih profila. 

Naučno-tehnološki centar NIS blisko sarađuje sa državnim institucijama, a pored domaćih fakulteta, Hemijskog i Rudarsko-geološkog u Beogradu, NTC ostvaruje dugogodišnju saradnju i sa mnogobrojnim međunarodnim institucijama.

NIS takođe pruža podršku mladim ljudima kroz program "Energija znanja", kojim se ostvaruje bliska saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšava infrastruktura i uslovi za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji. Tako je kompanija uspostavila saradnju sa Elektronskim fakultetom u Nišu, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, a NIS je kroz program „Energija znanja“ kao i kroz druge društveno odgovorne programe, pokroviteljstva i donacije, u oblasti obrazovanja i nauke od 2009. godine do sada uložio oko 6,3 miliona evra.

Naučnoistraživačke organizacije predstavljaju još jedan vid "primene" nauke u svim društvenim oblastima, i omogućavaju naučnicima da razvijaju svoje sposobnosti na dobrobit društva. Pod pojmom naučnoistraživačkih organizacija podrazumevaju se uglavnom fakulteti i instituti.
U Srbiji su za naučnoistraživačku delatnost akreditovana 123 fakulteta i 63 instituta, među kojima je šest institucija od nacionalnog značaja. U taj sistem ulazi i osam instituta koji rade u sastavu Srpske akademije nauka.

Možda najbolji primer direktne primene nauke u proizvodnji je robotika, a zanimljivo je da laboratorije i Centri za robotiku imaju dugu tradiciju u našoj zemlji. Tako je jedan od prvih centara za robotiku osnovan pre više od 50 godina u okviru Instituta „Mihajlo Pupin“, a napori Srbije da nastavi da ide u korak sa svetom krunisani su otvaranjem velikog Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju.

I NIS  teži ka primeni robotizacije u svom poslovanju, sa ciljem nastavka procesa inovacije i upotrebe modernih tehnologija. Tako je u toj kompaniji oformljen tim koji se bavi procesom robotizacije poslovnih aktivnosti, od analize inicijativa, preko razvoja novih robota, pa do podrške mašinama koje se već koriste. Kako ističu u ovoj kompaniji, stalne inovacije i upotreba modernih tehnologija za njih nisu pitanje budućnosti, već svakodnevna praksa koju žive već godinama,  ali i logičan nastavak ovog procesa,  u skladu sa pozicijom lidera na domaćem tržištu naftne industrije.

Takođe, NIS je nedavno u okviru programa NIS Calling Robotization odabrao šest studenata završnih godina tehničkih fakulteta koji su dobili šansu da znanja stečena tokom studija primene i obogate kroz šestomesečnu praksu u našoj najvećoj naftnoj kompaniji. Studenti su angažovani u timu za razvoj i implementaciju poslovnih aplikacija NIS-a, a mentori na projektu su stručnjaci kompanije koji rade na robotskoj automatizaciji procesa (RPA).

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas