So vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje.
![1602507029_Depositphotos_10270808_s-2019.jpg](/cache/images/3/f/9/a/0/3f9a008000277576807c042051f4415da11f52b4.jpg)
LJudsko telo ne može da proizvede so, zato ona mora da se unosi peko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestao bi da funkcionišu.
Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli. Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture telo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vredne minerale i elemente u tragovima.
Pročitajte još: Da li BANANE smeju da se ZAMRZNU? Mi znamo KAKO
Himalajska so je ujedno i najčistija so na svetu te poseduje 84 minerala i elemenata. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Dobija se u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vredni sastojci.
![](/storedImages/2020_10/12/1602507029_Depositphotos_40977457_s-2019.jpg)
Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, širenje vena na nogama i bedrima. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mlevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.
Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.
Pročitajte još: Težak za održavanje, ali LEP: Tri SAVETA kako da RAVNA PLOČA bude kao nova
Izvrsna u raznovrsnim jelima
Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU