Kuhinjski sunđer je jedan od najprljavijih predmeta u kući.
Upotrebljen sunđer za sudove verovatno je najprljavija stvar koju imate u kući, jer se na njemu skuplja više bakterija nego na wc šolji.
Stoga je preporučljivo da se menja što češće - minimum jednom nedeljno.
Pročitajte još: Iako na kutiji piše koliko PRAŠKA ZA VEŠ treba, to često NIJE ISTINA: Ovo je prava mera i za mašinsko, i za ručno pranje
Međutim, prema nedavnom istraživanju objavljenom u magazinu "Journal of Environmental Health" rok upotrebe kuhinjskog sunđera može biti dug i do tri nedelje, ako se pravilno održava.
Zbog toga je jako važna dezinfekcija, i to sano na visokim temperaturama, kako biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije.
Potrebno je da u veće lonče sipate vodu, ubacite kašičicu praška za veš ili sode bikarbone, sačekate da voda provri, i ubacite sunđer.
Nakon par minuta smanjite vatru i ostavite ga u ključaloj vodi da se "kuva" još desetak minuta. Posle toga sklonite lonče sa šporeta, iscedite vodu i ostavite sunđer da se osuši na suncu.
Na ovaj način možete dezinfikovati i sunđeraste krpe za upijanje vode.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU