Oglas
· · Komentari: 0

U susret POSNOM Đurđevdanu: Načini kako da spremite ribu, a da vam se kuća ne oseća na nju kad dođu gosti

Isprobajte ove metode za pripremu ribe, možda nisu nešto na šta se navikli, ali će biti korisne za uklanjanje neprijatnih mirisa

1651674203_seafood-ge4287a9c3_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prema statističkim podacima ljudi koji se opredele da jedu ribu, radije će je jesti u restoranima nego što će je spremati kod kuće, baš zbog neprijatnog mirisa koji dugo ostaje u vašoj kući. Pogotovo ako spremate ručak za goste, pre nego što dođu. 

Pročitajte još: Šta je LIMUNOVA TRAVA? Ima vrlo jedinstven ukus i može oplemeniti vaša jela, a evo kako da je koristite!

Kako da se riba manje oseća pri spremanju? 

Stručnjaci uvek preporučuju da kuvate ribu što je pre moguće i to ultra svežu, na dan kada je kupite. To je zato što riba sadrži hemikaliju zvanu trimetilamin oksid koja miriše na amonijak dok se razlaže. Što duže držite ribu, to će se više osećati kada je spremate.  Ako vam je nerealno odmah pripremiti ribu, kupite upakovanu ili sveže smrznutu ribu ili morske plodove.

Mnogi kuvari se zaklinju da koriste sokove od citrusa ili sirće u ribljim receptima kako bi kuhinja bila prijatno mirisna. Drugi preporučuju da odreske i fileti trljate aromatičnim sastojcima kao što su beli i crni luk, ili ih marinirate. Naravno, svi ovi sastojci imaju prilično dobar ukus sa bilo kojom ribom ili školjkom.

Ali čim vaši fileti udare u otvoreni tiganj, taj riblji miris će se proširiti na molekule vazduha, bez obzira na sve. 

Koristite kiseline za salamurenje i fermentaciju da „kuvate” svoju ribu. Kuhinja će ostati bez mirisa. Međutim, ako niste skloni ovom načinu pripreme ribe, pogtovo što ovako možete jesti i ribu i hladnu i sirovu, onda imamo malo lagodniji način:  Ako više volite da je riba topla i zagrejana pre serviranja, pecite ribu u foliji, prelivenu aromama po želji. Folija ili kesa zadržava svu paru unutra; kada ste spremni da je probušite, uvek možete da to uradite napolju ili pored otvorenog prozora. Ali ako u pakovanje dodate malo limunovog soka i belog vina, velike su šanse da ćete imati ukusan, a ne smrdljiv, file škarpine, brancina ili orade. 

Slično tome, poširanje će isto zadržati isparenja u tečnosti za kuvanje ili u kesici. Ako uživate u prženju hrane na vazduhu, ribu možete pripremiti i na ovaj način za hrskavu završnicu. Čim se završi poširanje odmah prebacite u fritezu i tiganj samo kratko da dobije hrskavi ukus, ako ne volite kuvanu ribu. Time će se znatno smanjiti miris ribe, umesto da ste je od početka pržili. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas