Koje jelo ne treba nikako spremati, a koje je dobro da se nađe na novogodišnjoj trpezi?
Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.
Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađu i riba i grožđe, a evo i zašto:
Pročitajte još: Zvezda praznične trpeze: Napravite namaz u obliku ŠIŠARKE (RECEPT/VIDEO)
Riba
Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.
Grožđe
Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine.
Preporučuje se da nakon ponoći pojedete tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.
Svinjsko meso
Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.
Kupus salata
Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.
Torta
Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.
Piletina
Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU