Maslinovo ulje je staro skoro koliko i samo vreme, a svestrano kao i farmerke.
Osnovna namirnica za prženje i sotiranje, takođe je ukusna kao preliv za salate, umak za hleb, pa čak i kao glavni sastojak u torti. Ozbiljno, ako niste probali kolač od narandže ili limuna sa maslinovim uljem, propuštate pravu poslasticu.
Kao da sve to nije dovoljno, maslinovo ulje je takođe važan deo mediteranske ishrane - plan ishrane koji se smatra zdravim i održivim.
Pročitajte još: Suvo grožđe u makaronama sa sirom? Ovaj KONTROVERZNI RECEPT, sa skoro 4 miliona pregleda, DIGAO JE INTERNET NA NOGE! (VIDEO)
Česte prevare
Ali ta boca u vašoj ostavi možda nije ono što tvrdi da jeste. Mnoga komercijalna maslinova ulja su mešavina ulja različitog kvaliteta iz različitih zemalja koja se šalju u Italiju na izvoz samo da bi se hvalila „uvezena iz Italije“.
Ako se žetva dogodila u poslednjih 18 meseci, to je znak da imate vrhunsko maslinovo ulje
Rezultat — ulje koje je ili užeglog ukusa i manje zdravo. Postojao je čak i skandal sa falsifikovanjem maslinovog ulja pre nekoliko godina, u kojem su beskrupulozne kompanije nezakonito mešale maslinovo ulje sa drugim vrstama ulja da bi smanjile troškove.
Treba da znate šta tražite na etiketi
Verovatno već znate da je dobra ideja da potražite frazu „ekstra devičansko maslinovo ulje“ kada skenirate police. Ova fraza jednostavno znači da je ulje ekstrahovano direktno iz maslina bez hemikalija ili toplote i da je prošlo standarde Međunarodnog saveta za masline.
Nasuprot tome, "svetlo" maslinovo ulje može izgledati zdravije, ali to se jednostavno odnosi na boju ulja. Lako maslinovo ulje je takođe obrađeno kako bi izdržalo više temperature kuvanja. To može biti od pomoći ako pržite, ali ne očekujte da ćete dobiti iste zdravstvene prednosti kao ekstra devičanstvo.
Foto: Piksabej
Sama ekstra devičanska etiketa ne garantuje odlično ulje. Proverite druge znakove kvaliteta, kao što je indikator „datum žetve“. Ako se žetva dogodila u poslednjih 18 meseci, to je znak da je još uvek na vrhuncu.
S druge strane, pečat „najbolja kupovina“ ne znači da je ulje sveže.
Ako etiketa boce takođe ukazuje na nivo FFA, to je još bolje. Inicijali označavaju "slobodnu masnu kiselost", a nizak nivo kiselosti znači vrhunsko ulje.
Svetlost takođe može pokvariti čak i najbolje maslinovo ulje. Potražite ulje upakovano u tamnu staklenu bocu ili ga kupite sami i premestite svoje ulje u nju.
I dalje ste sumnjičavi? Probajte ga!
Ako nemate sreće da živite u blizini prave radionice za preradu maslinovog ulja, sledeća najbolja stvar je da pronađete prodavnicu koja će vam omogućiti da probate proizvod pre kupovine.
Ulje dobrog kvaliteta treba da ima čist, voćni ukus - neka imaju čak i travnati momenat, zajedno sa blagim gorkim ili paprenim ukusom.
Ako ulje ima blag, masni, metalni ili na neki drugi način neprijatan ukus, zaobiđite ga.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU