Brašno je jedna od osnovnih namirnica za koju većina ljudi pretpostavlja da će trajati zauvek
Iako je tehnički nekvarljivo , brašno može početi da se kvari kada je izloženo sunčevoj svetlosti, kiseoniku i vlazi. Srećom, postoji toliko efikasnih načina za skladištenje brašna kako bi se osiguralo da zadrži svoju svežinu.
Dakle, koliko dugo će brašno trajati ako ga držite u originalnoj papirnoj vrećici? Verovali ili ne, pokvariće se u roku od tri meseca, što zaista nije dugo (naročito ako ne kuvate ili ne pečete često sa brašnom). Međutim, postoje načini za skladištenje brašna koji će značajno produžiti njegov rok trajanja.
Kako čuvati brašno
Znate kako je postalo super moderno čuvati suve sastojke u hermetički zatvorenim kontejnerima za skladištenje hrane ? Pa, ne samo da će vaša ostava izgledati čisto i organizovano, već ako koristite te posude, takođe ćete pomoći da produžite rok trajanja mnogih vaših sastojaka, uključujući brašno. Čuvanje brašna u hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi ili staklenoj tegli održaće ga svežim do 10 meseci i sprečiće štetočine kao što su brašne bube. Ako imate alate za vakuumsko zatvaranje brašna, može trajati do dve godine.
Pročitajte još: GROŽĐE, JAJA, SOS OD PARADAJZA... 10 stvari koje NIKADA ne bi trebalo da stavljate u mikrotalasnu
Iako postoji mnogo različitih vrsta brašna koje možete kupiti, imajte na umu da specijalna brašna (kao što su brašno od celog pšeničnog brašna, brašno od badema i drugo) imaju tendenciju da isteku brže od višenamenskog brašna velikih brendova.
Možete li držati brašno u frižideru?
Većina vrsta brašna će trajati do godinu dana u frižideru ako se pravilno skladišti. Dobra je ideja da koristite hermetički zatvorenu posudu i označite je datumom kada ste je prvobitno uskladištili, tako da možete pratiti.
Foto: Unsplash
Takođe ćete želeti da se pobrinete da svoje brašno čuvate u frižideru dalje od predmeta koji bi mogli da ispuštaju vlagu, jer vlaga može uticati na kvalitet brašna i uzrokovati da se zgrudva.
Možete li zamrznuti brašno?
Ako brašno kupujete na veliko ili jednostavno ne koristite brašno često, čuvanje u zamrzivaču je najrazumnija opcija. Zamrznuto brašno ima neograničen rok trajanja ako se čuva u posudi sa apsorberima kiseonika. Sistem za vakuumsko zaptivanje ili Milar kese su najbolji za uklanjanje što više vazduha i očuvanje svežine.
Pročitajte još: Kako ČUVATI PARADAJZ da ne postane BRAŠNAST? Postoje dva GENIJALNA TRIKA za najbolji ukus
Kada vadite brašno iz zamrzivača, ostavite da se zagreje na sobnu temperaturu pre nego što ga izvadite iz posude. Ovo će sprečiti da brašno bude izloženo vlazi i da postane vlažno, što može dovesti do zgrudavanja i pokvarenja.
Može li se brašno pokvariti?
Da, brašno se može pokvariti. Srećom, očigledno je kada je vreme da bacite svoje zalihe brašna u smeće. Najlakši način da utvrdite da li je brašno pokvareno jeste da ga pomirišete. Ako vaše brašno ima ustajao, kiselo ili plesniv miris, vreme je da ga bacite. Još jedan znak koji pokazuje da vaše brašno ima pljesnive komade ili poprimi drugu boju. Ako je to slučaj, vreme je da kupite novo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU