Zelena salata je jedna od namirnica koja brzo propada
Ukoliko se ne pojede neposredno nakon kupovine i ne čuva pravilno zelena salata postaje braon i uvene. Za sve koji žele da zadrže svežu salatu duže, postoji rešenje.
Stručnjak za hranu Majk Aruan podelio je na svom Jutjub kanalu, Kitchen Tips Online pametno rešenje.
Prvo je postavio pitanje šta uopšte uzrokuje da zelena salata postane smeđa ili uvene i objasnio da je u pitanju etilen gas, koji prirodno proizvode zelena salata i druge biljke kada počnu da propadaju.
Pročitajte još: Da li i vi držite krompir u vodi pre kuvanja i pečenja? Stručnjaci objašnjavaju da li je to dobro
- Ako pogledate način na koji proizvođač isporučuje proizvod možete da vidite da je potpuno umotana u plastičnu foliju. Svrha toga je da se proizvod zaustavi od gasa etilena iz spoljnih izvora. Na primer, jabuke ispuštaju gas etilen dok se kvare, zato kažu da jedna loša jabuka pokvari celu gajbu - objašnjava kuvar.
Majk dalje objašnjava šta treba da uradimo sa zelenom salatom kada je donesemo is prodavnice. On kaže da ipak salatu ne bi trebalo da sklanjamo iz kese dok ne budemo spremni da je pojedemo. Takođe je važno da uklonimo sav vazduh iz kese pre nego što je odložimo.
- Salatu čuvajte u najhladnijem delu frižidera - obično u donjoj fioci, a ovako može da traje i tri nedelje - savetuje on.
BONUS VIDEO
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU