Hleb je mnogima važan deo ishrane.
Znamo svi koliko svež i hrskav hleb može da bude ukusan.
Kako da onda održimo tu svežinu i ukus hleba što duže?
Najbolji načini da hleb ostane svež
Zamrznut hleb
Zamrzavanje hleba je ubedljivo najbolji način da ga sačuvate u stanju u kojem ste ga kupili, hrskave kore i meke unutrašnjosti. Na ovaj način produžićemo mu svežinu. Možete da stavite hleb u zatvorenu kesu sa zatvaračem, potiskujući što više vazduha i potom da ga stavite u zamrzivač. Predlaže se da kada želite da ga jedete, stavite u rernu i sačekate da se "otopi". Važno je da ga nakon jednog odmrzavanja više ne zamrzavamo opet.
Pročitajte još: Pravimo dve greške kada spremamo SMRZNUTO POVRĆE: Povećajte hranljive materije
Kutija za hleb
Adekvatna kutija za hleb stvoriće okruženje koje uravnotežuje vlažnost i cirkulaciju vazduha. Što više hleba stavite u kutiju za hleb, to je veći nivo vlažnosti vazduha, zato nemojte da pretrpavate kutiju. Izbegavajte da hleb skladištite u papirnatoj vrećici jer će zadržati vlagu i uništiti koru.
Umotajte hleb u foliju ili plastiku
Čuvanje hleba na radnoj površini u plastičnoj vrećici ili u foliji pomoći će mu da traje duže.
Izbegavajte frižider
Hleb ne bi trebalo da stoji u frižideru.
Pročitajte još: Formula za SALATU u ŠEST koraka: Tekstura i neočekivani sastojci su ključ dobrog ukusa!
Nisu svi hlebovi, recimo baget užeg oblika i sa nedostatkom masti brže će postati bajat i trebalo bi daga pojedemo tok dana kada je i napravljen.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU