Da li i vas sirup od višanja asocira na detinjstvo?
Nekada je bio obavezan deo zimnice i pravio se baš u velikim količinama… Evo recepta po kom mi pravimo sirup od višanja.
Sirup od višanja, sastojci:
2 kg očišćenih višanja
1 kg šećera
500 ml vode
10 g limuntusa*
Sirup od višanja, priprema:
Sjedinite višnje i šećer i dobro izgnječite.
Sipajte vodu, izmešajte i ostavite u frižideru par sati.
Ocedite sok, a višnje dobro iscedite (kako biste dobili što više soka).
Po ukusu dodajte limuntus, u zavisnosti koliko su višnje kisele.
Sirup od višanja možete sipati u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču ili sipati u staklene i pasterizovati.
Postoji i treći način čuvanja, a to je upotreba konzervansa bez zamrzavanja i pasterizacije.
Od ove količine se dobija cca 2 l sirupa.
Napomene:
Ovo je sirup sa jačim ukusom višanja, a ukoliko volite blaži ukus, povećajte količinu šečera.
Za sirup/sok od višanja je poželjno koristiti kiselije višnje.
Sirup od višanja, sastojci:
- 2 kg očišćenih višanja
- 1 kg šećera
- 500 ml vode
- 10 g limuntusa
Sirup od višanja, priprema:
Sjedinite višnje i šećer i dobro izgnječite.
Sipajte vodu, izmešajte i ostavite u frižideru par sati.
Ocedite sok, a višnje dobro iscedite (kako biste dobili što više soka).
Po ukusu dodajte limuntus, u zavisnosti koliko su višnje kisele.
Sirup od višanja možete sipati u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču ili sipati u staklene i pasterizovati.
Postoji i treći način čuvanja, a to je upotreba konzervansa bez zamrzavanja i pasterizacije.
Od ove količine se dobija se 2 l sirupa.
Napomene:
Ovo je sirup sa jačim ukusom višanja, a ukoliko volite blaži ukus, povećajte količinu šečera.
Za sirup/sok od višanja je poželjno koristiti kiselije višnje.
Ukoliko vam je komplikovano da čistite višnje, možete ih izgnječiti sa košticama.
Ali kada koristite višnje očišćene od koštica, ostatak možete iskoristiti npr. za kolače.
Umesto limuntusa možete koristiti vitamin C.
Ukoliko želite da sačuvate samo sok od višanja, dobro iscedite višnje, dobijen sok sipajte u plastične flaše i zamrznite.
Nakon odmrzavanja ga možete zasladiti medom i razblažiti po ukusu.