Dve jabuke i tiganj - osnova su ovog brzog kolača koji se priprema za 15 minuta.
U mnogim zemljama se ovaj "prevrnuti kolač" zove "šarlota" i svuda se priprema na sličan način. Može da se peče samo na ringli, ali je tada neophodno kolač okrenuti, kako bi se ispekao i sa druge strane.
Pročitajte još: Čitava porodica će se oduševiti ovim doručkom, koji može da se jede i slan i sladak
Sastojci:
- šećer
- 3 jabuke
- šolja mlevenih oraha
- 4 jajeta
- 4 kašike brašna
Priprema:
Dno dubljeg tiganja ili šerpe se prekrije šećerom debljine jedan santimetar. Očiste se jabuke na kriške i ređaju u krug da pokriju celo dno. Jabuke se pospu sa malo mlevenih oraha. Szavi se u zagrejanu rernu da se kratko peče.
Kolač može da se peče i na ringli, ali onda mora da se okreće dva puta - što nije jednostavno!
Dok se jabuke peku u dubljoj posudi se napravi patišpanj od četiri jajeta. Prvo se ulupaju četiri belanca, dodaju se četiri kašike šećera, četiri žumanca i, na kraju, četiri kašike brašna.
Posuda sa jabukama se izvadi iz rerne, prelije patišpanj preko jabuka i vrati u rernu. kolač se peče 15 minuta, ali se proverava čačkalicom da li je pečen.
Pročitajte još: Eksplozija boja na tanjiru: Napravite za 5 minuta sočnu SALATU od JAGODA i AVOKADA (Foto)
Kada je gotov tiganj ili šerpa se poklope velikim tanjirom i naglo okrene kolač. Ukoliko se servira šlagom ovaj kolač će biti još ukusniji.