Isprobajte recept za pravu zimsku pitu
Pite su definitivno jedan od omiljenijih specijaliteta u Srbiji! Ako ćemo iskreno, retko ko ne voli ta slana, mekana, hrskava testa. Postoji bezbroj varijacija, a mi ovoga puta imamo pravu zimsku.
Naime, sa pitom nikad nema greške. Zato isprobajte ovaj recept koji je totalno drugačiji od svih.
Pita od pasulja
Za testo:
- brašno 400 g
- puter ili margarin 200 g
- hladna voda 100 ml
Za fil:
- kuvani šareni pasulj 500 g
- kačkavalj 200 g
- pavlaka 200 ml
- 1 crni luk
- pršuta 150 g u listićima
- ulje po potrebi
- so po ukusu
Priprema:
Umesite testo od putera, brašna i vode, umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru oko pola sata. Izdinstajte luk na ulju, dodajte polovinu kuvanog pasulja i celu pavlaku. Promešajte, pa kada masa zaliči na pire, sklonite sa šporeta.
Razvucite testo i stavite ga u podmazanu keramičku posudu ili okrugli pleh prečnika 24 cm. Višak testa isecite nožem, spojite, premesite, pa ga oklagijom ponovo razvucite ukrug.
Koru u plehu izbockajte viljuškom, sipajte masu od pasulja i pavlake. Prekrijte pršutom i rendanim kačkavaljem, pa sipajte drugu polovinu kuvanog pasulja koji je ostao u zrnu.
Preko stavite drugu koru, dobro ušuškajte testo, bocnite ga na nekoliko mesta i pecite oko sat vremena na 180 stepeni.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU