Palenta je odlična za početak dana
Ovo kašasto zadovoljstvo u kombinaciji sa jogurtom, sirom ili mlekom je neizostavno na meniju naših najmlađih članova, ali je ujedno i savršena promena kada poželite malo da se udaljite od svog klasičnog doručka. Međutim, ponekad je starim receptima potrebno malo promene da bi zablistali. U tom pogledu predstavljamo vam palentu sa bundevom, koja može biti prilog uz neko jelo, ali i obrok sam po sebi.
Potrebno:
- 3 šolje bundeve isečene na kockice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike seckanog svežeg ruzmarina
- 2 kašike sveže seckane majčine dušice
- so i sveže mleveni crni biber
- 2 i po šolje mleka
- ¼ šolje pavlake za kuvanje
- 1 šolja palente
- ¼ šolje narendanog parmezana
- 2 kašike putera
Pročitajte još: Zašto nikada ne bi trebalo da peremo zube nakon umivanja? Dermatolog objašnjva zašto je važan redosled
Priprema:
Zagrejati rernu do 250 stepeni. Pleh obložiti papirom za pečenje. Kockice bundeve rasporediti po plehu u ravnomernom sloju i preliti ih maslinovim uljem. Po njima zatim posuti ruzmarin, majčinu dušicu, so i biber. Staviti u rernu i peći oko 25 minuta. Nakon što je pečena, bundevu prebaciti u blender i dodati mleko. Miksati dok se ne dobije ujednačena smesa. Presuti zatim sve zajedno u veću šerpu. Dodati smesi 2 šolje vode i pavlaku za kuvanje i staviti da se kuva na niskoj temperaturi.
Kada se tečnost ugreje, dodati palentu. Kuvati uz često mešanje dok se ne dobije gusta smesa, oko 20 minuta. Umešati na kraju parmezan i puter, a ostale začine prilagoditi po želji. Služiti dok je toplo.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU