Savršeno kuvan i sočan losos koji leži na podlozi od dinstanog spanaća na belom luku i umotan u zlatno hrskavo i lisnato testo je vrhunac hedonizma koji sebi možete da priuštite
Ovo gotovo kraljevsko i praznično jelo oduševiće vašu porodicu i prijatelje. Posle goveđeg "welingtona" koji je oduševio ceo svet, sada na scenu stupa malo modifikovan recept, tako da umesto mesa stavljamo ribu!
Pročitajte još: Recept za pravi RATATULI: Francusko tradicionalno jelo za celu porodicu!
Sastojci:
2 kašike putera
2 čena belog luka iseckana
½ srednjeg luka seckanog
140g svežeg spanaća
1 kašičica soli , za spanać
1 kašičica bibera , za spanać
⅓ šolje prezle
110g krem sira
¼ šolje seckanog parmezana
1 list lisnatog testa , omekšanog na sobnoj temperaturi
1 file lososa
1 kašičica soli za losos
1 kašičica bibera za losos
1 jaje, umućeno
Priprema:
Zagrejte rernu na 220°C. U tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk i beli luk, kuvajte dok ne postane providan. Dodajte spanać, so i biber, kuvajte dok spanać ne omekša. Dodajte prezle, krem sir, parmezan, mešajući dok se smesa ne sjedini. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu. Na dasci za sečenje poravnajte list lisnatog testa. Stavite lososa u sredinu testa i začinite sa obe strane solju i biberom. Stavite nekoliko kašika mešavine spanaća na losos, zaglađujući ga tako da se ne prelije po bokovima. Preklopite ivice lisnatog testa preko lososa i spanaća, počevši sa dužim stranama, a zatim sa kraćim krajevima. Odrežite višak testa sa krajeva. Preokrenite losos umotan u lisnato testo i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Razmućenim jajetom premažite vrh i strane testa. Zarežite vrh testa nožem, sekući plitke dijagonalne linije. Pecite 20-25 minuta, dok testo ne porumeni. Narežite, pa poslužite!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU