Ovo posno ili vegansko jelo, kako god da ga nazovemo, prilično oponaša jela iz fast fud-ova. Ali za razliku od njih, vrlo je zdravo i smiriće vam želju za nezdravom brzom hranom.
Ne samo što oponaša brzu hranu, nego se brzo i sprema! Kada se naviknete na ovaj recept tokom posta, biće vam teško vratiti se na staru ishranu. A i zašto bi kada pored toga što je ukusno i zdravo, u ovom jelu imate dovoljno hranljivih sastojaka.
Pročitajte još: SAVRŠEN POSNI RUČAK: Kiseli kupus spremljen na malo drugačiji način (RECEPT/VIDEO)
Sastojci:
- 400 g konzerve leblebija, ispranog i oceđenog
- 1 mali crveni luk, grubo iseckan
- 1 čen belog luka, seckani
- šaka peršuna
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- čili u prahu
- 2 kašike običnog brašna
- 2 kašike suncokretovog ulja
- tostirani pita hleb ili lepinja
- 200 g paradajz salse u tegli, za posluživanje
- zelena salata, za posluživanje
Način pripreme:
KORAK 1
Ocedite leblebije i osušite ubrusom. Sipajte u blender zajedno sa crnim lukom, belim lukom, peršunom, kimom, korijanderom, čilijem, brašnom i malo soli. Blendajte dok ne postane prilično glatka, a zatim rukama oblikujte smesu u obliku pljeskavice.
KORAK 2
Zagrejte suncokretovo ulje u nelepljivom tiganju i pržite pljeskavicu po 3 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Poslužite uz tostirani pita hleb ili klasičnu lepinju, paradajz salsu i zelenu salatu. Na kraju krajeva, zamislite da je ovo jedan burger u lepinji i dodajte od sastojaka šta vam je volja, što i inače volite da jedete, samo vodite računa da bude posno!
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU