Jednostavna salata koju svi vole.
Za sve ljubitelje mešane salate, predstavljamo vam stari vojvođanski recept. Uživaćete u zimskim danima uz najukusniju salatu, punu vitamina.
Pročitajte još: Kako da PRAVILNO zamrznete paprike? Trik sa TEPSIJOM koji sigurno niste znali!
Recept za mešanu salatu
Sastojci:
- 1 kg zelenih paprika
- 1 kg paradajza
- 1 glavica kupusa (oko 750 g)
- 1 glavica crnog luka (velika glavica)
- 1 feferona
- malo bibera crnog (nekoliko zrna)
- 1 kesica vinobrana
- 1,75 litra vode
- 0,3 litra sirćeta (8%)
- 150 g šećera
- 5 kašika soli, po želji
Priprema:
Papriku prepolovite, očistite i operite. Ostavite da se ocedi, potom je isecite na tanke trakice. Paradajz operite, ocedite i isecite ga na četvrtine. Sa kupusa odstranite nekoliko spoljašnjih listova i sitno iseckajte. Crni luk oljuštite, eventualno presecite na pola, isecite ga na tanke listiće i razdvojite na pojedinačne prstenove. Feferone očistite, operite i isecite na tanke kriške.
Pripremljeno povrće pomešajte i stavite u tegle. Dodajte zrna crnog bibera.
U međuvremenu, po ukusu skuvati kiseli preliv za salatu. Pomešati vodu i sirće, dodati so i šećer i ostaviti da provri.
Mera za sirup je okvirno napisana, jer se ova salata radi po ukusu. Neko voli kiselije, neko slanije a neko ne voli da stavi šećer.
Nakon pripreme marinade, odmah prelijte povrće naslagano u teglama. Tegle zatvorite poklopcima na navoj i okrenite ih da odstoje na poklopcu oko 5 minuta.Čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK