Ovaj niskokalorični nusproizvod sadrži veliku količinu gvožđa i vitamina B - i može biti prava poslastica
Oglas
Ali ne samo to ga čini privlačnim, već i delikatan ukus i sočnost. A da bi jezik ispao takav, treba znati nekoliko trikova.
- Prvo, trebalo bi da izaberete pravi - to jest, svež goveđi jezik. Bolje je uzimati ohlađeno, tako da je lakše proveriti svežinu. Meso ispod grube površine treba da bude roze - zamolite prodavca da napravi mali rez kako bi to proverio.
- Drugo, jezik mora biti natopljen pre kuvanja u toploj, ali ne vrućoj vodi 30-40 minuta.
- Treće, ne bacajte jezik u vrelu vodu. Napunite ga vodom i stavite na vatru. Čim se tokom ključanja stvori pena, uklonite je, ocedite vodu i dodajte novu - ali već ključalu vodu.
- Jezik treba da kuvate dugo, oko tri sata - brzinom od 25 minuta na svakih 50 grama, plus još 20 minuta. Otprilike sat vremena pre spremnosti, posolite i bacite povrće - ceo luk i šargarepu, isecite na velike komade. Možete staviti i par lovorovih listova, ali ih treba ukloniti nakon 15 minuta.
- Kuvani jezik potopite u hladnu vodu na 5 minuta – tako će se ohladiti i koža će se lakše i brže skinuti. I na kraju, za rezanje goveđeg jezika na tanke kriške, pripremite veoma oštar nož.
Jezik možete poslužiti i kao samostalno jelo, dodati ga u sveže salate sa krastavcem - ovo će učiniti jelo zadovoljavajućim, ali ipak zdravim i niskokaloričnijim.
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas