Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.
Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista.
U narodu je taj dan poznatiji kao Mladenci, koji obeležavaju supružnici u prvoj godini braka. Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice praveći mladenčiće.
Pročitajte još: Vreme je za desert koji će naterati ukućane da POLIŽU PRSTE: Napravite neprikosnovenu Rafaelo čiz tortu (FOTO)
Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom , čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.
Sastojci:
- 600 g brašna t-500 za kisela testa
- 300 ml gazirane vode
- 25g svežeg kvasca
- pola kašičice soli
- 1-2 šećera
- 4 kašike ulja
- kora limuna i naranđže
- med
- mleveni orasi
- ulje za premazivanje
Uputstvo: Prosejati brašno, da bi bilo rastresito. Uzeti malo od brašna, dodati so i šećer, malo vode i rastvoriti kvasac da naraste. Izrendati koru limuna i naranđže i dodati brašnu, zatim dodati ulje, kvasac i vodu. Umesiti testo, pokriti i ostaviti da se udvostruči.
Pročitajte još: Idealan nedeljni ručak: Danas pripremamo fantastičnu piletinu u sosu (FOTO/VIDEO)
Razvući oklagijom debljine 1cm, vaditi modlom krugove ređati na papir za pečenje. Premazati uljem, pokriti i ostaviti da odstoje oko pola sata.
Pre pečenja grančicom bosiljka bocnuti testo par puta ili zaseći nožem umočenim u vodu.
Pročitajte još: Odličan recept prepun zdravih namirnica: Baka Jela priprema buket šarenila na jednom tanjiru (FOTO/VIDEO)
Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peku i smanjiti na 180 stepeni, peći 15-ak minuta. Odmah po vađenju iz rerne premažite vodom pomoću četkice. Biće mekani.
Premazati medom i po želji posuti mlevenim orasima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU