Vreme je za pripremu zimnice
Potrebno je:
- 6 kg mesnate paprike
- 1 l jabukovog sirćeta
- 2 l vode
- 200 g soli
- 2 pune kasike šećera
- malo bibera u zrnu
- celer
- lovorov list
- 5 g konzervansa po zelji ili je samo pasterizovati
Priprema:
Papriku dobro oprati, preseći na pola i izvaditi seme. Voditi računa da unutra bude potpuno zdrava. U šerpu sipati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu i provreti na šporetu. Papriku preliti, pa je izmešati. Pritisnuti poklopcima, pa je mešati svakih pola sata, jedno 3-4 puta.
Tegle sterilisati u rerni na 100 stepeni, pa u ohlađene tegle ređati papriku i pritiskati, između stavljati celerov list.
Kad se se napune u preostali preso sipati jedan konzervans od 5 g, dobro izmešati i preliti papriku.
Staviti plastične pritiskače i zatvoriti. Ostaviti da se potpuno ohlade, pa staviti u police za zimnicu.
Ukoliko ne želite da stavljate konzervans, tegle dobro zatvorite, spakujte u rernu, uključite rernu na 90 stepeni, 90 minuta. Ostaviti do sutra da se u rerni ohlade, pa onda spakovati
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU