Oglas
· · Komentari: 0

TAJNE HORNO DIJETE: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah

Detaljan vodič kroz hrono ishranu za lako gubljenje viška kilograma

1728294632_shutterstock_2501652577.jpg
Photo:Shutterstock
Oglas

Hrono dijeta je je režim ishrane uslovljen vremenom. Hrana se jede po rasporedu koja bolje odgovara prirodnim, biološkim ritmovima koji doprinose blagostanju organizma.

Cirkadijalni ritam je kao unutrašnji sat našeg organizma. On upravlja ciklusima fizioloških i bioloških procesa, poput sna, telesne temperature, mentalne budnosti i slično. Smatra se da usklađivanje obroka sa cirkadijalnim ritmom može biti povezano sa različitim zdravstvenim poboljšanjima, uključujući smanjeni rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije.

Hrono ishrana ne samo da može pomoći u gubitku kilograma, već takođe može dovesti do poboljšanja sna, kontrolu glikemije (šećera u krvi) i normalizacije krvnog pritiska.

Fundamentalni princip hrono ishrane glasi: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah.” Ako posmatramo hrono dijetu iz ovog ugla, može se reći da i kod nas postoji čuvena krilatica koja se u velikoj meri podudara sa prethodnom, a ona glasi: “Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, večeru daj neprijatelju.”

Konkretno, hrono ishrana se sastoji od osluškivanja potreba našeg tela, kako bismo mu obezbedili ono što mu je potrebno, u trenutku kada mu je to potrebno. Telo luči hormone otprilike na svaka 4 sata. Hrono dijeta se zasniva na uverenju da, ukoliko želimo da zadovoljimo potrebe našeg tela da pravilno funkcioniše, moramo da mu obezbedimo hranu u skladu sa proizvodnjom hormona.

Hrono ishrana podrazumeva da se 3-4 obroka uzimaju u određeno vreme, u razmaku od oko 4-6 sati. Ovo nije beznačajno, jer je toliko vremena u proseku potrebno našem telu da svari obrok. Poštovanje ovih vremenskih razmaka pomaže da se izbegnu rizici od skladištenja masti i neželjenog viška kilograma.

Still 

Bonus video: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas