Ova vrsta ribe ima brojne benefite
Interesantno je da je oslić veoma zdrava riba koja osim visoko proteinskog sadržaja, ima i nisku kalorijsku vrednost, zbog čega je sve zastupljenija u dijetetskim planovima ishrane.
Većina riba preporučuje se osobama koje vode računa o dnevnom kalorijskom unosu i žele da smršaju.
U 100 g oslića nalazi se samo 71 kalorija.
To znači da čak i oni koji vole obilnije porcije mogu da uživaju u većoj količini oslića bez griže savesti.
Zahvaljujući procentu proteina koji poseduje, oslić se ubraja u idealnu namirnicu za sve koji vode računa o zdravlju i liniji.
Pročitajte još: Ručak gotov za manje od 20 MINUTA: Sočni bataci sa pečurkama dopašće se svim ukučanima (RECEPT/VIDEO)
Koliko oslić ima proteina?
Fantastično zvuči podatak da svega 100 g ove ribe sadrži čak 17 g proteina.
To je upravo ono što oslić svrstava u proteinske namirnice vrhunskog kvaliteta.
Zbog visokog procenta proteina kombinovanog sa niskim procentom kalorija i ugljenih hidrata, osić zasluženo spada u namirnice koje treba da uvrstite u svoju ishranu.
Koliko oslić ima ugljenih hidrata?
Oslić sadrži ugljene hidrate, ali u zanemarljivoj količini od 0,1 g na 100 g.
Uprkos tome što ima malo ugljenih hidrata, oslić treba da pripremate mudro i pažljivo.
Kuvanje, pečenje u rerni ili na roštilju, kao i dinstanje, najbolji su načini za pripremu oslića.
Koliko oslić ima masti?
Zanimljivo je da u poređenju sa pastrmkom, oslić sadrži manje masti.
Preciznije, 100 g oslića sadrži mizernih 0,3 g masti.
Za razliku od pastrmke, oslić se ne smatra dobrim izvorom omega 3 masnih kiselina.
Naime, oslić sadrži masne kiseline EPA i DHA koje spadaju u omega 3 masti, ali se one u osliću nalaze u veoma malim količinama.
Koliko oslić ima vlakana?
Ako su vam potrebna vlakna u ishrani, onda ne računajte da će oslić da vam pomogne, jer u 100 g ove ribe ima 0 g vlakana.
Doduše, nedostatak vlakana ne znači da ćete imati bilo kakve digestivne probleme prilikom konzumiranja ove ribe.
Kao i većina ribljih namirnica, oslić se veoma lako vari i ne stvara osećaj nadutosti.
Zbog toga što spada u nemasne ribe sa visokim sadržajem proteina, oslić se preporučuje svima koji žele da vode zdrav život i hrane se u skladu sa tim smernicama.
Vitamini koji se nalaze u osliću pripadaju pretežno grupi vitamina B koji se ne mogu pronaći u namirnicama biljnog porekla.
Pored ovih benefita, oslić takođe sadrži veoma bitne minerale kao što su:
Kalcijum – 294 mg na 100 g
Fosfor – 142 mg na 100 g
Selen – 36 μg na 100 g
Oslić se takođe smatra ribom bogatom niacinom (B3) i vitaminom B12.
Zanimljiva naučna studija pokazala je da redovan unos ribe poput oslića snižava rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, i pomaže u prevenciji aktivacije metaboličkog sindroma.
Uticaj oslića na kilažu
Spomenuli smo da oslić spada u nemasne ribe, a da pritom ima i nisku kalorijsku vrednost.
Pravilnom pripremom konzumiranje ove namirnice pomoći će da brže dođete do cilja i izgubite višak kilograma.
Oslić može da se nađe u bilo kojem od obroka, mada preporučujemo da ga jedete pre i posle treninga.
Ova vrsta ribe lako se sprema, i još lakše jede, jer nema mnogo sitnih kostiju.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU