Oglas
· · Komentari: 0

Najbolji doručak ukoliko ste na dijeti: Važno je za početak dana

Za milione ljudi na svetu je jutro najbrži deo dana - žure da obave prve porodične obaveze, spremaju decu za školu, trče na posao. Mnogi ne stižu da doručkuju ili samo zgrabe nešto u pekari na brzinu.

1706016133_shutterstock_188434373.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Mnogi ne stižu da doručkuju ili samo zgrabe nešto u pekari na brzinu. Međutim, takav "moderan" život utiče pogubno na naš hormonalni status i doprinosi gojaznosti i drugim zdravstvenim problemima. Sve više stručnjaka ponovo preporučuje zasitan, obilan doručak, posle kojeg sledi umereni ručak, dok se veče završava laganim obrokom s malo ugljenih hidrata. 

Hormoni su "hemijske poruke" koje naše endokrine žlezde šalju različitim sistemima u telu i podstiču ih da obave svoju funkciju. Kad ujutru ustanemo, one oslobađaju čitav niz supstanci koje nam pomažu da se probudimo i pripremimo za dan pred nama. 

Jedna studija je nedavno pokazala da među onima koji ujutru doručkuju ima manje žrtava srčanog udara, a istraživači to pripisuju zdravijem hormonalnom balansu. 

- Ujutru nam se nivo hormona prirodno podiže i pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju koja nam je potrebna za početak dana - kaže dr Danijela Jakubovic, sa Univerziteta u Tel Avivu.

- U našem istraživanju se pokazalo da obilni doručak pokreće biohemijski proces koji obara rizik od dijabetesa. Osobe koje su tako doručkovale daleko su brže mršavile od kontrolne grupe.

U kliničkom testu, dijabetičari su podeljeni u dve grupe, a prva se hranila na tradicionalan način - više kalorija u večernjem obroku. Druga grupa je dobijala doručak bogat ugljenim hidratima, sa 700 kalorija, za ručak su imali malo ugljenih hidrata i 600 kalorija, a za večeru samo 200 kalorija.

Pokazalo se da je kod ispitanika u drugoj grupi šećer pao za 50 odsto, glad se smanjila za 700 odsto, a potreba za slatkišima za čak 900 odsto. Oni su smršali 10 puta više nego ispitanici prve grupe.

- Parče hleba ujutru je mnogo manje doprinosilo gojenju nego to isto parče hleba uveče - tvrd dr Jakubovic.

Prema njenim rečima, hrana bogata proteinima koju pojedemo ujutru održavaju nivo šećera u krvi satima nakon doručka i drže glad pod kontrolom čitavog dana. Pročitajte i koji vitamin je obavezan za zdravo srce, krvne sudove i jake kosti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas