Otkrivamo vam kako da brzo izgubite višak kilograma, a da ne uskraćujete sebi jela od krompira
Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata potpuno eliminišu krompir iz ishrane zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Nedavno, britanski nutricionisti su otkrili da je krompir s razlogom jedan od najpopularnijih priloga, uz njega možete brzo i lako smršati.
Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA
Koliko krompira treba da jedete da biste dostigli dnevni unos kalorija?
Nutritivna vrednost krompira je iznenađujuće niska, samo 70 kalorija na 100 grama i ovo je čak manje od pirinča. Osim toga, krompir sadrži skrob i održava osećaj sitosti dugo vremena. A njene krtole su bogate i vitaminima C (ima ga skoro kao u jabukama), B1, B2, B5 i B6, magnezijumom, kalijumom, kalcijumom i aminokiselinama. U povrću praktično nema masti: manje od 0,1% na 100 grama, i to je još jedan razlog da se smatra pogodnim za dijetetsku ishranu. Glavna stvar je isključiti kremaste sosove i masne aditive iz ishrane, koji ne dozvoljavaju da se otarase neželjenih centimetara.
Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno
Zašto bi krompir trebalo da bude uključen u meni ishrane?
Sok koji luči krompir ima blago alkalno dejstvo – zbog čega je povrće poznato kao kućni lek za prevenciju gastrointestinalnih oboljenja. Nesvarljiva vlakna su poput vlakana: nabubre u stomaku, a zasićenje, s jedne strane, dolazi brzo, a s druge, ostaje dugo. Kao rezultat, želja za hranom se smanjuje. A krompir deluje opuštajuće i stimuliše imuni sistem, poboljšava raspoloženje i pozitivno utiče čak i na ten.
Ispravna priprema krompira
Da bi se sačuvale sve hranljive materije, krtole je potrebno očistiti tek nakon kuvanja ili ih uopšte ne čistiti. U suprotnom, tokom toplotne obrade, vitamini i elementi u tragovima se gube.
Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne
Najdijetalniji načini kuvanja krompira:
- krompir pečen u rerni (prethodno pripremljene kriške treba posuti sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a zatim pržiti do zlatno smeđe boje, i bez soli;
- ohlađena supa od krompira;
- kuvani krompir koji se ohladio - ohlađeno povrće sadrži znatno manje ugljenih hidrata od vrućeg (to je zbog strukturnih promena skroba).
Možete dodati sirovo povrće kao što su šargarepa, celer ili krastavac u obroke ili napraviti fil od nemasnog svježeg sira. Ovo će vam pomoći da unesete raznovrsnost u ishranu i učinite jelo manje blagim.
Koja jela sa krompirom treba isključiti iz ishrane ako planirate da smršate:
- pomfrit;
- prženi krompir;
- tepsija od krompira sa sirom;
- pire krompir sa puterom i mlekom (bolje je kuvati u čorbi od povrća).
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU