Nakon Božića bliži nam se i Srpska Nova godina, a vaša prirodna jelka će biti sveža, mirisna i bez opalih iglica.
Novogodišnja i praznična idila ne bi se u potpunosti mogla zamisliti u domu u kome nije okićena bajkovita jelka, pa se u poslednjih 15 godina sve ćešće životni prostor dekoriše veštačkim jelkama, s obzirom na to da je prihvaćeno mišljenje da je mnogo isplativija solucija, ali i ima manje mesta za spremanja i opadanje iglica.
Ali nijedna veštačka jelka ne može nadomestiti toplinu, praznični miris bora i atmoferu koju će vam u dom uneti prirodna jelka sa busenom koju kasnije možete zasaditi u svom dvorištu, pokloniti prijateljima ili rasandiku.
Pročitajte još: Pripazite na "KVRGE VELIČINE ORAHA" na jelkama, jer mogu da NAPRAVE HAOS u domu (FOTO)
Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana, ukoliko je pravilno negujete.
U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki. Najčešće vrste koje se biraju jesu:
- obična jela
- obična smrča
- dugoigličava jela
- bodljikava smrča
- srebrna smrča
- pančićeva omorika
Ukoliko ste se ove godine odlučili za ovu prirodnu jelku donosimo vam trik koji će pomoći da ona ostane što duže zelena i sveža.
Kako da jelka što duže ostane sveža?
Potrebno vam je: dve čaše gaziranog soka od limuna, čaša vode i pola šolje ohlađenog čaja od koprive.
Pomešajte sastojke navedenim redosledom i sipajte u staklenu bocu. Dobro promućkajte, pa ovom mešavinom zalivajte jelku nekoliko dana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU