Naspram ovog napitka, kafa je mnogo manje štetna kada je u pitanju blistav osmeh kojem svi težimo.
Iako se do sada mislilo da su tamni i obojeni napici poput kafe, crnog vina i nekih gaziranih sokova najodgovorniji za fleke na zubima, to i nije u potpunosti istina.
Naime, čaj gorkog ukusa je koban za belinu zuba, što je i naučno objašnjeno.
Istina je da čaj zbog visoke koncentracije tanina više oboji zube od kafe, rekla je dr stomatologije Ina Čern za "Wellandgood" i objasnila da su upravo tanini ti koji daju gorak ukus čaju.
Pročitajte još: Iako je izuzetno zdrav, ČAJ od KAMILICE može imati OVE štetne efekte
Oni koji preferiraju zeleni čaj ne moraju previše da se brinu, jer crni i ulong čajevi imaju mnogo veću koncentraciju tanina, zbog kojeg će zubi vremenom potamneti.
- Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira u zavisnosti od proizvođača, ali je sigurno reći da crni i ulong čajevi imaju najveću količinu tanina, dok zeleni čaj ima mnogo manju količinu - kaže dr Čern, i dodaje sa su biljni čajevi ipak dobri za zube.
- Čajevi bez tanina uključujći i većinu onih bez kofeina ili one od biljaka poput đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa su dobri za zdravlje zuba.
Čern je dala i par saveta ljudima koji vole da piju čaj, kako ne bi morali da razmišljaju da li će naškoditi besprekornom osmehu.
- Dodajte mleko ili zamenu za mleko u čaj. To će mu posvetliti boju i time će manje "ofarbati" zube. Nakon čaja možete popiti malo vode i na taj način ih isprati, dok će ispijanje čaja sa slamkom smanjiti kontakt tečnosti sa zubima.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU