Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Докторка открива којих 5 фактора изазивају депресију код жена и како се ефикасно лечи

Лоше расположење, доживљај исцрпљености и умора, пад енергије, поремећен сан, али и напетост и раздражљивост само су неки од показатеља благе депресије

1647880686_Untitled.jpg
Фото: Проф. др Невена Чаловска Херцог
Oglas

Због чега жене чешће имају ове симптоме и који су окидачи и ситуације који доводе до депресивног реаговања, открива нам специјалиста психијатар и психотерапеут уважена проф. др Невена Чаловска Херцог.

1. ПРИРОДА, ХОРМОНСКИ СТАТУС

Особе женског пола скоро два пута чешће обољевају од депресије, и то у свим старосним групама.
Ова појава се објашњава хормонским променама.

Пременструалне тегобе, симптоми као што су отеченост стомака и зглобова,  болна осетљивост и повећање  груди, мигренозне главобоље, анксиозност, раздражљивост, плачљивост, телесно осећање  тромости, ма колико су пролазне изједначавају се са стањем  депресије.

Женски полни хормони (естроген и прогестерон) чији се нивои мењају током менструалног циклуса, и њихова веза са серотонином, сматра се одговорним за чешће испољавање депресивних симптома код жена у односу на мушкарце.

2. МНОГОБРОЈНЕ УЛОГЕ ЖЕНЕ

Нису само «хормони» одговорни већ и други различити чиниоци доприносе високој учесталости депресије код жена.

Наслеђе, ставови средине, утицаји породице, поруке и митови о успешној жени, пласирају се кроз  литературу, кинематографију, кроз медије,  са захтевом  да жена буде добра домаћица, «савршена» мајка, верна и посвећена супруга, подржавајућа сестра, ефикасна и амбициозна  запослена жена. У нашем језику постоји осамнаест различитих именица које  описују породичне улоге жене (мајка, бака, ћерка, стрина, ујна, сестра, тетка, јетрва, заова,..) што говори о вишеструким културолошким улогама које имају жене.  

Фото: Промо

Стечена равноправност, поред значајног доприноса опшој добробити жене, умножила је  и оптеретила бројне улоге у којима данас жена живи. У њену реалност уткана су лична   и очекивања од средине (породице, друштва, послодавца) која се медјусобно  допуњавају и усложњавају доприносећи сталном нарастању стреса у животу жене који може бити окидач депресије.

Посебно су оптерећене ако су самохрани родитељи, и често раде  више од једног посла.
Занимљива је студија која је показала да се супруг редовно укључи у обављање кућних послова у заједничком домаћинству тек када супруга зарадјује бар 10% више него што је њихов доходак.

 3. СТРУКТУРА ЛИЧНОСТИ

Емоционална преосетљивост, стидљивост, склоност само-преиспитивању, тенденцији преузимања личне одговорности у конфликтним ситуацијама, развијања осећања кривице могу појачати доживља ниског самопоштовања и самопуздања. Ово често води у перфекционизам који је самоминирајући психолошки механизам, па “ никада ништа није диовољно добро, није савршено”, а савршенство је недостижно. 

Жене се штите од овог самопоражавајућег осећања социјалним повлачењем што средина често чита као “лењост”.

С друге стране ове ”медаље”,  карактер и темперамент могу код жена да развију амбициозност, са основном   идејом да једино остварени циљеви, било професионални  било приватни, значе самопоштовање, самовредновање, задовољство, срећу. Ово је замка која амбициозну жену ставља у висок ризик од синдрома сагоревања, познатијег као “бурноут” који се клинички најчешће  манифестује депресијом.

4. СТРЕСНИ ДОГАЂАЈИ 

Улазак у брак, рођење детета, одлазак одрасле деце из породичног дома (такозвани “синдром напуштеног гнезда”),  породични губици представљају најчешће догађаје који код жена могу изазвати потиштеност, страх, доживљај обесмишљености и увести их у депресију.

Жене су и даље стереотипно “стуб породице” и  задужене да обезбедјују емоционалну добробит читаве породице, па се зато код њих чешће развија депресија, док мушкараци реагују различитим облицима  зависничког понашања и насилничким поступцима.

Брачни проблеми и лош однос партнера се често доживљава као неправедан, па производи низ негативних осећања и лако може увести у депресивно стање. Посебно осетљиве тачке у партнерском односу су почетак заједничког живота под истим кровом, добијање детета, промена у професионалном статусу партнера, одлука о раздвојеном животу, избијање здравствене кризе која захтева лечење и промену организације живљења, промена у финансијском статусу или пензионисање партнера.

5. МЕНОПАУЗА

Психолошки знаци се често огледају у паду интересовања за садржаје и односе који су раније постојали. Заборавност, тешкоће у одржавању концентрације, немогућност прихватања нових задатака, низ необјашњивих телесних тегоба (тешкоће у варењу, главобоље, болови у кичми и зглобовима, пад либида) повећавају ризик од депресије. Такође, несаница (тешкоће проснивања, «лош квалитет» сна), лична историја о постојању анксиозних и депресивних стања, гојазност, рана менопауза, или менопауза изазвана хируршком или медикаментозном кастрацијом значајно утичу на психички живот жене.

Благи депресивни поремећаји се могу лечити и неопходно их је лечити. Несаница, незадовољство, замор, необјашњиве телесне тегобе, нерасположење, доживљај психичке напетости или празнине, повлачење из друштвеног живота, али и раздражљивост и узнемиреност представљају аларм. Важно је реаговати на време, јер  нелечени депресивни поремећај има тенденцију да постане хроничан и да се продуби и компликује, па  захтева озбиљно лечење и хоспитализацију. 

Третман може бити психотерапијиом и саветовањем, лековима и хоспитализацијом. Код благих депресија, иако ефикасни, антидепресиви не морају бити прва линија лечења. У последњих неколико година расте популарност природних суплемената, али постоји ограничен ниво доказа за многе такве природне третмане. Треба бирати  препарате који су потпуно испитани и чије је дејство доказано у бројним студијама Tensilen® је природни препарат,  испитан, безбедан  и студијама доказана помоћ код благих депресија. SAMe из Tensilena® у комбинацији са витамином Б  на природан начин подиже нивое серотонина норадреналина и допамина и ефикасно помаже да се отклони напетост, обнови енергија и врати добро расположење.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas