Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО РАЗЛИКОВАТИ ЉУБАВ ОД НАВИКЕ: Одговори се крију у ситницама које често радите

Према стручњацима ово су кључни знаци да сте у вези из навике, а не љубави.

1716025553_shutterstock_2304305251.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Када је боље стати и рећи „не“ и да ли је могуће неговати љубав ако постоји навика? То нам откривају стручњаци на подручју психологије.

Када се партнер појави у нашим животима, све почиње размишљањем: „Па, коначно! Ево долази моја љубав." Прве заједничке шетње, путовања, нежни доручци, страствене вечери - дуго очекивана романса.

Међутим, период слаткиша-букета пре или касније стиже до реалности. Како да растумачите да ли се налазите у вези пуној љубави или навике и рутине?

Љубав није онаква као што изгледа

За једну особу љубав је снажна емоционална и физичка привлачност, за другу топлина, брига и бескрајна нежност. Идеје о љубави развијају се од детињства: тата даје мами огроман букет лала или се главни јунаци на филму венчају.

Видимо једну страну медаље, идеализујући на тај начин концепт „љубави“. На први поглед, ово није лоше: формира се здрава идеја о породичним вредностима, али таква идеализација може довести до депресије и разочарања.

Љубав је огроман емотивни допринос оба партнера, способност слушања, бриге, ћутања, причања, прихватања, подршке и, што је најважније, праштања. Понекад не можемо да средимо своја осећања: чини се да се осећате боље него икада са овим човеком, али зашто онда има толико свађа и неспоразума?

Како препознати навику

Везаност је осећај блискости који се у великој мери заснива на симпатији и прилагођавању. Људи се могу везати за многе ствари и живог и неживог света, као што су удобан стан, омиљене папуче, црвена мачка или брутални момак.

Здрава везаност може имати позитиван утицај на човека јер омогућава разво позитивних емоција. Међутим, ако немате одговарајућу контролу над ситуацијом, то може довести до нездраве везаности.

Ако у вези оба партнера пате и недостаје им љубави, али и даље остају заједно јер се плаше усамљености, ово је нездрава везаност. Обоје разумеју да нису једно за друго, али не могу да се растану из страха да не остану сами. Ово су ссновни знаци да сет заједно због навике.

Има пуно "ја" у вашој вези

Када градите односе по својим принципима и да бисте задовољили своје хирове обично се огледа кроз реченице као што су: „Размишљао/ла сам: идемо на одмор, на море, знаш колико ми је потребан морски ваздух."

У љубави то не би требало да се дешава, у љубави постојимо само „ми“, а сва питања се решавају заједно, тако да је исправно да кажете: „Шта мислиш, можда можемо да одемо на одмор, на море? Хоћемо ли удахнути мало морског ваздуха и уживати на сунцу заједно?"

Видите само његове/њене најбоље квалитете

Примећујете само предности свог партнера, његове позитивне особине и потпуно сте слепи за слабости, несавршености и негативне аспекте. У љубави прихватамо особу са свим његовим недостацима. Да, такав је, али је најбољи, и све што се може поправити, поправићемо.

Чекате промене, али не желите да се мењате

У односу са партнером чекате промене, чекате нову бајку и емоције. Наравно, желимо да веза напредује, али то захтева одлучну акцију и мушкарца и жене.

Свака свађа је за вас драма

Драма настаје када постоји недостатак љубави у вези. Када волите, не говорите грубо о свом партнеру иза његових леђа и не понижавајте га у јавности. Али ако сте заљубљени и доживљавате суптилна, несигурна осећања, увек ћете желети екстремне спортове: интензивне емоције и авантуре, без размишљања о последицама и без прихватања  другачијег мишљења, пише сајт Wдаy.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas