Omiljeno voće vojvotkinje od Saseksa su banane, a pre udaje za princa Harija pisala je o tome "koliko joj je ovaj kolač promenio život". Našli smo recept i - probali ga.
Banana hleb je Megan Markl spremala tokom zvanične posete Australiji 2018. godine. Tada se sve zainteresovao za banane i ovaj kolač koji je izuzetno popularan u SAD. Megan je pre braka vodila blog na kom je objavljivala recepte, a ljuba prema bananama je kulminirala svadbenom tortom.
Pročitaje još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)
Kolač može da se priprema na nekoliko načina, pa tako neke domaćice u smesu dodaju kašiku jogurta ili kiselog mleka. Međutim, sve zavisi od gustine testa koje treba da bude žitko, ali ne i tečno.
Kolač se pravi brzo i lako, prilično je sladak, pa smanjite šećer ako su banane zrele.
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 banane
- 300 grama brašna
- kašikica sode bikarbone
- 50 grama belog šećera
- 50 grama žutog šećera
- 100 grama butera
- kašikica esencije vanile
- kašika oraha ili šokoladne kockice
Priprema:
Prvo se pomešaju buter i šećer, pa se izmešana dodaju. Sipa se vanila, prstohvat soli i dobro pomeša. U drugoj posudi se oljušte zrele banane i izgnječe viljuškom. Banane se dodaju buteru, šećeru i jajima.
Banane moraju da budu zrele, pegave.
Uključi se rerna na 200 stepeni i modla za pečenje namaže buterom.
U brašno se umeša kašikica sode bikarbone pa se doda smesi sa bananama. Kada se sve dobro pomeša doda se po želji kašika mlevenih oraha ili šaka izrendane ili, još bolje, sitne kockice čokolade. Sve se pomeša i sipa u namazan pleh.
Kada se rerna ugrejala pleh se ubaci i peče se na 180 stepeni oko 40 minuta. Pre kraj treba čačkalicom probosti kolač, pa ukoliko ne bude suva - nije gotovo. Čačkalica će biti slatka, jer je ovaj kolač sladak zbog banana.
Pročitajte još: Jedan AVOKADO može da napravi ceo ručak
Ovaj kolač se odlično slaže uz čaj i kafu, a dobra je i kao doručak. Ovo je odličan recept u kojem mogu da se iskoriste prezrele banane koje malo ko voli da jede. Treba imati u vidu da što su banane zrelije kolač će biti slađi i šećera treba dodati manje.