Oglas
· · Komentari: 0

Da li deca mogu da koriste kreme za sunčanje za odrasle? Evo šta savetuje dermatolog

Pitanje koje postavljaju brojni roditelji

1721206565_shutterstock_2418382385.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Stručnjaci upozoravaju da decu nikako ne treba izlagati suncu u najtoplijem delu dana, ali i da je važno da njihovu kožu redovno štitimo kremama za sunčanje. Na tržištu ima mnogo onih namenjenih deci, ali gotovo svi smo se barem jednom zapitali kakva je razlika između dečjih SPF krema i onih za odrasle i da li deca smeju da koriste ove kreme namenjene odraslima.

- Apsolutno ne morate da kupujte odvojene proizvode za različite članove porodice. Štaviše, često kažem svojim pacijentima da kupe verzije namenjene deci i da koriste i za sebe - kaže dermatolog dr Dendi Engelman.

Kada je reč o razlikama između dečjih i odraslih krema za sunčanje, ona kaže da je razlika mala.

- Većina dečjih krema za sunčanje za su fizičke odnosno mineralne kreme, što znači da su manje šanse da dođe do iritacije. To ih čini prikladnim za upotrebu i kod odraslih sa osetljivom kožomkaže dr Engelman.

Fizičke i hemijske kreme za sunčanje se razlikuju po načinu delovanja. Hemijske kreme koža upija, dok fizičke kreme ostaju na površini kože i blokiraju UV zračenje. Obe vrste imaju prednosti i mane, piše optimistdaily.com.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas