Oglas
· · Komentari: 0

5 FAZA PROPADANJA BRAKOVA: Ovo su karakteristike svake od njih

Kada je reč o samom kraju braka, naučnici imaju nešto drugačije mišljenje: većina razvoda prolazi kroz 5 istih stadijuma, koje prate vrlo specifične situacije.

1729419544_eb28ba4dfcb8c7b47e532016eb208f80918987ae.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Posmatrajući brakove koji se raspadaju, tražili smo zajedničke šablone. Ono što smo uočili jeste da se obično odluka o tome da se bračna zajednica okonča donosi interno, odnosno u glavi jednog od partnera, i da se misao o tome ne iznosi naglas sve dok odluka potpuno ne sazri, kažu sociolozi na osnovu svog iskustva iz prakse. Kroz određeni vremenski period, onaj koji je odlučio da je zajednici došao kraj, prolazi kroz 5 faza.

Faza 1: Iluzijama je došao kraj

Prva faza je faza u kojoj se skidaju "ružičaste naočare" i u kojoj dolazi do osvešćivanja činjenice da u braku više nema ni sreće ni zadovoljstva. U ovom trenutku onaj koji je pomislio da bi možda ipak bolje bilo razvesti se zauzima stav "stojim i gledam". Drugim rečima, on (ili ona) shvata da su se mnoge stvari promenile i pušta da vreme pokaže da li je razvod zaista jedina ili bolja opcija, objašnjava Beki Vetston, porodični terapeut sa više od 20 godina iskustva u bračnom savetovanju.

Faza 2: Počinje erozija

Druga faza je faza erozije i u njoj jedan od partnera shvata da onaj osećaj da sreće više nema nije samo trenutan, već da ima trajni karakter. Ali, bez obzira na to, još uvek se ne preduzimaju drastične mere. "Sarkastični komentari, zamerke, nadobudan stav i prevrtanje očima su prisutni u komunikaciji, ali se oni manifestuju samo u četiri oka, ne i pred drugima", navodi Vetston. Odnos postepeno počinje da se kvari, ali se i dalje drži na staklenim nogama, nekada zbog dece, nekada iz finansijskih razloga, a nekada iz strepnje šta će pomisliti okruženje ili članovi porodice.

Faza 3: Počinje postepeno otcepljivanje

U trećoj fazi jedan od partnera počinje postepeno da se otcepljuje, emotivno i fizički, uporedo tražeći nešto čime će okupirati pažnju i što će mu pomoći da lakše prebrodi razilaženje. "Neki počnu da se bave nekim novim hobijem, neki krenu da treniraju ne bi li izbacili iz sebe negativnu energiju, a neki čak i da se upoznaju sa drugim ljudima i upuštaju u seksualne afere" dodaje Vetston. I dalje nema ni reči o tome da se okonča brak, ali se toksične emocije sada već osećaju u vazduhu i ne skrivaju ni pred prijateljima ili članovima porodice, kako je to bio slučaj u drugoj fazi.

Faza 4: Došao je taj dan

Situacija postaje sve manje podnošljiva, a tolerancija partnera koji je pomišljao o razvodu sada je na minimumu. To je dan kada čak i najmanja sitnica može da izazove buru emocija i da jasnoću u pogledu braka, odnosno da bolje biti neće. "U ovom trenutku partner se potpuno emotivno udaljava i okreće leđa odnosu u kome je. Čak neće više ni da sarađuje i da se pravi da je sve u redu i da je srećan", objasnila je stručnjak. Nadalje će se desiti jedan od dva scenarija - ili će se konačno pokrenuti tema razvoda, ili će se jednostavno kompletno udaljiti i nastaviti tako.

Faza 5: Kraj je neminovan

Kada nastupi peta faza, emotivni odnos više ne može da se popravi - ni razgovori, ni traženje kompromisa, smatraju stručnjaci, a prenosi Hafington Post. U ovom momentu više nema ništa što je nedorečeno, osećanja inicijatora razvoda su kristalno jasna, a sam razvod gotovo neminovan. Naravno, uvek postoji ona minimalna šansa da se partneri nakon rastanka ponovo pomire, kada se nesuglasice smire, a bura emocija utiša.

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas