Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Koristite ih svakodnevno, a ne znate da su oni LEGLO zaraze: Ovo su PET najprljavijih mesta u KUHINJI

Ove stvari u kuhinji koristite svakodnevno, a upravo se u njima nalazi najviše bakterija

1646294620_kuhinja.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kuhinja je mesto u kojoj se priprema i obrađuje hrana i ona bi trebala biti što čištija kako biste sprečili bolesti. Na ovim mestima se skuplja najviše bakterija i na njih treba obratiti najviše pažnje.

Pročitajte još: Kućni poslovi otkrivaju vaš KARAKTER: Kom tipu vi pripadate?

1. Sunđeri i krpice za pranje suđa

Sunđeri za pranje posuđa, krpe za brisanje i abrazivne krpice idealna su mesta za razmnožavanje bakterija. Razlog tome je stalna vlaga.

Da bi ih dezinfikovali, operite ih prvo deterdžentom i toplom vodom, zatim ih potopite u dezinfekcijsko sredstvo  i ostavite 15 minuta. Iscedite što više tečnosti iz krpica i pustite ih da se osuše, savjetuje "Gud hauskiping institut".

2. Police u hladnjaku

Police i pregrade u hladnjaku u kojima ostavljamo meso i povrće su dva mesta sa najvećim brojem bakterija u kuhinji. Istraživanje iz 2013. je uključivalo uzimanje uzoraka iz 14 različitih kuhinja, a mikrobiolozi su proverili sve uzorke i pronašli legla salmonele i listerije, piše "Hufington Post". Drugo istraživanje je pokazalo da su pregrade za povrće, na dnu hladnjaka, najprljavija mesta u kuhinji jer ostaci povrća tamo trunu i postaju podložni za razvoj brojnih opasnih bakterija.

Kako biste izbegli stvaranje velike količine bakterija odvajajte meso od povrća u hladnjaku, a pre i nakon dodira s hranom obavezno perite i ruke i noževe i daske za rezanje. Kako biste izbegli salmonelu. Same pregrade je dobro izvaditi i oprati bar jednom mesečno, vrućom vodom i blagim deterdžentom pa osušiti papirnatim maramicama.

3. Sokovnici i blenderi

Svi nakon što izmiksaju neku hranu ili pripreme sok operu ili samo isperu sokovnik i ostave ga da se osuši. Retko ko se seti detaljno da opere noževe i rastavi blender ili sokovnik na delove. Na takvim poluprljavim mestima može se naći E.coli i salmonela. Kako biste temeljito očistili ta mesta potrebno je nakon svakog korišćenja rastaviti blender i sve delove oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe. 

4. Kuhinjska daska

Kuhinjska daska jedna je od potrepština koju je potrebno često menjati i još češće dobro čistiti. Na njoj sečemo meso, hleb, voće i povrće, a drvena daska će lako upiti sve tečnosti koje se po njoj prolivaju i često se zna desiti da komadići hrane ostanu zalepljeni na površini. Čak i nakon pranja i ribanja na dasci se mogu naći tragovi raznih namirnica. Bakterije se mogu skrivati i neometano rasti u pukotinama na dasci. Često menjajte dasku, pogotovo ako imate malu decu.

5. Sudopera

Samo zamislite šta se sve nađe u sudoperi - prljavo suđe, ostatci hrane, zemlja nakon ispiranja povrća, razne hemikalije  koje isperemo s voća...  Sama sudopera postaje žrtva sve prljavštine i mesto gde se nalaze milioni patogena koji uzrokuju bolesti. Kako bi se sprečilo širenje bakterija, a s njima i bolesti kod ukućana, potrebno je redovno prati sudoperu deterdžentom i antibakterijskim sredstvima.

Pročitajte još: Problem sa ZALEPLJENOM PEGLOM se rešava u dva poteza sa jednim kuhinjskim začinom. Evo i kako...(VIDEO)

Isto je i s kuhinjskom pločom. Ljudi dodirom prenose bakterije i kad se opere sudopera potrebno je oprati i sunđer s kojom je oprana, kuhinjsku ploču i, na kraju, obrisati ruke čistom kuhinjskom krpom, piše "Vumans Dej".

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas