Beživotna, lomljiva kosa, bez volumena može biti posledica pravljenja grešaka pri peglanju.
Ravna kosa nikada neće izaći iz mode, pa gotovo svi posežemo za peglom ili fenom kada želimo da ispravimo kosu. Bez obzira da li koristimo fen ili peglu, postoje greške koje skoro svi pravimo. Rezultat neadekvatnog korišćenja pegle i fena može biti narušen kvalitet i sjaj vlasi. Obratite pažnju!
Prva greška jeste snažno pritiskanje pegle. Gotovo nesvesno većina stiska jače peglu jer veruje da će se tako kosa bolje ispraviti, ali na taj način vaša kosa se može oštetiti.
Pročitajte još: Izgledajte privlačnije, mlađe i lepše: Potrebno vam je samo 30 sekundi da potpuno promenite izgled
Grešku pravimo i kada ne podelimo kosu na manje pramenove. Pritom, morate paziti i na temperaturu - previsoke temperature mogu dovesti do suve i oštećene kose, posebno ako vam je dlaka krhka i osetljiva.
Izbegavajte korišćenje pegle svakog dana jer je i to česta greška!
Šta je pravilno?
U zavisnosti od toga da li imate gustu kosu ili retku, ravnu ili kovrdžavu, optimalne su sledeće temperature:
- Ukoliko imate ravnu i tanju kosu preporučuje se da peglu podesite na oko 165 stepeni;
- Za malo jaču ili talasastu kosu preporučuje se temperatura oko 185 stepeni;
- Za jaku dlaku i kovrdže temperatura može biti oko 200 stepeni;
Visoke temperature mogu uništiti kutikulu dlake, pa se trudite da ne preterate.
Osim toga, zaboravite na svakodnevno peglanje kose, a preporučuje se korišćenje 2 do 3 puta nedeljno.
Pročitajte još: Pripremite kožu za PROLEĆNO SUNCE: Domaći piling za sjajno i negovano lice (RECEPT)
Redovno češljanje kose igra bitnu ulogu jer se na taj način kosa brže i lakše pegla, pa je manja verovatnoća da čete morati više puta da prelazite jedan pramen,
Koristite proizvode namenjene zaštiti kose od prevelikih temperatura, takozvane heat protect proizvode.
Preporučuje se da isprskate lak za kosu nakon upotrebe pegle.
I za kraj, nikako ne koristite peglu na vlažnu ili mokru kosu jer na taj način može doći do "kuvanja" kose.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU