Oglas
· · Komentari: 0

Nezaobilazni je deo stajlinga, a veliko je leglo bakterija: Žene ostale šokirane

Žene obožavaju ovaj komad i nose ga svakog dana, u svim mogućim kombinacijama, a preporučljivo je da ga perete najmanje jednom mesečno.

1721631219_shutterstock_2189689877-2-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Britansko istraživanje sa Univerziteta Metropolitan u Londonu pokazalo je da kožne torbice kriju najviše bakterija, jer je njihova površina idealna okolina za razmnožavanje. Od predmeta koji se nalaze u torbicama, "najopasniji" je – krema za ruke. Naime, naučnici su otkrili da krema za ruke koja stoji u torbici, ima više bakterija po sebi, nego prosečna WC šolja.

Osim toga, oko 20 posto ispitanih torbica na sebi ima dovoljno bakterija da bi mogle da se klasifikuju kao – opasne za zdravlje. Primera radi, jedna od torbica za šminku, koju su podvrgnuli laboratorijskom istraživanju, bila je stara samo šest meseci. Mikrobiolozi su samo na spoljnom delu torbice pronašli salmonelu, virusnu bakteriju koja uzrokuje upalu pluća, infekciju urinarnog trakta, meningitis, dijareju...

Vlasnica te torbice za walesonline.co.uk rekla je da je bila šokirana rezultatima. "Mislila sam da se dovoljno brinem o tome. Čistim sve svoje četkice za šminku, ali od sada ću to činiti i češće..."

- Torbe su u dodiru s rukama i drugim površinama, pa je rizik prenosa bakterija na njih - visok, pogotovo jer se torbice retko čiste. Jednom kad se bakterije nađu na torbi, vrlo se lako mogu preneti na druge površine putem ruku - objasnio je Peter Beret iz Initial Washroom Hygiene, firbe za čišćenje kancelarija u Velikoj Britaniji.

Jedna druga čupava torbica od krzna, koju su testirali u sklopu istraživanja, pokazala se pozitivnom takođe na salmonelu, bakteriju i viruse povezane s meningitisom, bakteriju koja je uzrok 29 posto bolničkih infekcija, te Klebsiella pneumonia, koja uzrokuje opasnu upalu pluća. U isto vreme sprovedena je i anketa, koja je pokazala da više od trećine žena (36 posto) nije nikada čistilo svoju torbicu, a čak 57 posto njih ima istu torbicu godinama.

Emma Lesli, urednica s escentual.com, koja je sprovela istraživanje, rekla je da ženama uopće ne pada na pamet da su njihove torbice pune bakterija. "Jako puno torbica je bilo pozitivneo na salmonelu, iznutra i spolja. Istraživanje nas je iznenadilo i pokazalo da ovde postoji stvarno veliki zdravstveni problem."

Stručnjaci kažu da bi torbice trebalo da čistite antibakterijskim maramicama najmanje jednom mesečno, a dodaju da su čupave krznene torbice idealno mesto za množenje bakterija.

(Super žena/ Večernji.hr)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas