Oglas
· · Komentari: 0

NAJBOLJE PIĆE ZA PAKLENE VRUĆINE: Stručnjaci savetuju da će vas sledeće tečnosti najbrže rashladiti

Naučnici otkrili koje piće je najbolje za vrućine

1720948775_Foto-Shutterstock-tecnost.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Leti, kada je temperatura viša od 30 stepeni Celzijusa, osećamo mnogo više žeđi. Više se znojimo, pa gubimo dragocene tečnosti, što podstiče dehidraciju koja može da bude veoma opasna. Štaviše, ako osećamo žeđ, to znači dehidraciju. Stoga, bez obzira da li osećamo žeđ ili ne, treba da obezbedimo adekvatnu zalihu tečnosti koja sadrži esencijalne vitamine i minerale. U ovom slučaju, važno je pomenuti znakove dehidracije, koji, osim povećane žeđi, uključuju:

glavobolju
oticanje nogu
suvu kožu
manje mokrenja
umor
vrtoglavicu

Postoji čak i način da proverite nivo dehidracije. Ako stisnete kožu na ruci i ona se ne vrati u prethodni oblik, morate odmah da popijete tečnost. Osim toga, na ekstremnu dehidraciju ukazaće i tamna mokraća, suv jezik, razdražljivost, pospanost, kao i iracionalno ponašanje koje je teško objasniti.

Lista najboljih letnjih pića koja gase žeđ

Kada smo jako žedni, obično posegnemo za vodom. Naravno, to je apsolutno prirodno. Naučnici sa škotskog Univerziteta Endruz, međutim, istakli su da postoje pića koja nam mnogo više pomažu:

mleko bez masti
tečnosti sa elektrolitima
obično mleko
sok od pomorandže
čaj
gazirana voda

Prema timu sa škotskog univerziteta, gazirana voda brzo gasi žeđ, ali piće koje sadrži šećer, proteine ili masti duže zadržava hidrataciju. Autor studije Ronald Mogan tvrdi da je to povezano sa reakcijom tela. U intervjuu za Si-En-En, on je rekao:

„Sve je do zapremine pića. Što je veća, brže će stići u krvotok, gde može da razblaži telesne tečnosti i takođe hidrira telo“.

(Krstarica)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas