Novo istraživanje pokazalo
Već dugo znamo da nam masna hrana povećava holesterol i time povećava rizik prerane smrti zbog srčanog ili moždanog udara. To nije baš u potpunosti tačno i dogma da je mast tako loša jedan je od uzroka rastućeg broja osoba koje pate od depresije.
Analize objavljene u Journal of Psychiatry and Neuroscience nalaze da su niske vrednosti holesterola potencijalno uzrokovane neadekvatnom količinom masti u ishrani, povezane sa dubokom depresijom i suicidnim mislima. Nizak holesterol povećava rizik od samoubistva kod depresivnih ljudi za 112 posto.
Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?
Jedna teorija kaže da je to zato jer je mozak sastavljen od 60 posto masti, a oko 25 posto telesnog holesterola nalazi se u mozgu.
Mozak ne može optimalno funkcionisati bez dovoljno masne hrane.
Neke su studije pokazale da vrlo nizak holesterol utiče na sintetisanje i prenos neurotransmitera serotonina. Naravno, nećete sada početi naglo da jedete hamburgere, pržene krompiriće ili puno maslaca da bi povećali unos masti u organizam.
Pročitajte još: Četiri porcije povrća za zdrav pankreas: Evo menija!
Umesto toga, potrebno je da se usredsredite na prave masti u razumnim količinama koje imaju korist za mentalno zdravlje. Oko 25 do 35 posto dnevnih kalorija trebalo bi biti od masti.
Dobri izvori su masna riba kao tuna, losos, haringa, srdela i bakalar, meso i mleko travom hranjenih životinja, jaja i semenke. Hrana bogata monozasićenim mastima kao avokado, bademi i maslinovo ulje isto se vežu uz povećanje vrednosti dobrog holesterola HDL i poboljšanje kognitivnih funkcija, prenosi.
Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA
Zasićene i trans-masti povezuju se s većim rizikom od depresije. Veća konzumacija visokokvalitetnih masti nije ključ do sreće za svakoga. I nizak holesterol i depresija mogu da budu uzrokovani drugim faktorima i mogu da znače i nekakvu prikrivenu bolest, ili nedostatak nekakvih drugih hranjivih materija, uzimanja određenih lekova ili genetsku rezistenciju na holesterol iz hrane.
Svaki slučaj je individualan i možda ga nije moguće promeniti ishranom.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU