Oglas
· · Komentari: 0

Sutra se slave SVETA TROJICA ili DUHOVI: Ovo su običaji, a naredna TRI DANA OBELEŽENA SU CRVENIM SLOVOM

Praznik Svete Trojice ili Duhova obeležava se 50 dana nakon Uskrsa, zato se naziva i Pedesetnica.

1719052190_5cc54d22b38d08fc18131e1b7903d94c9dcae93f.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Praznik se slavi u spomen na događaj koji je opisan u Novom Zavetu, silazak Svetog Duha na apostole.  Nosi naziv Sveta Trojica kao simbol Svetg Trojstva - Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha. Prema crkvenim knjigama, na Duhove je Hristos ispunio obećanje koje je dao svojim učenicima na dan Vaznesenje. Tada im je poručio da sa Tavora krenu u Jerusalim i tu sačekaju dok im se ne javi Duh Sveti koji će ih krstiti, ali ne vodom, kako je krštavao Jovan Krstitelj, već ognjem božanskim koji će im dati snagu da svim narodima na njihovim jezicima propovedaju Jevanđelje.

Običaji na Duhove

Za sutrašnji dan se vezuju brojni običaji i verovanja. U hramovima vernici pletu venčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obeležavanja praznika preuzet od Jevreja. Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvećem.

Učestali je i običaj da se danas posećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice,obeležavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedeljak.

Sva tri dana su obeležena crvenim slovom, pa na ovaj praznik ne bi trebalo raditi teže poslove, kao ni kućne poslove.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas