Oglas
· · Komentari: 0

ŠTA JE "TOKSIČNI OPROŠTAJ": Ovim ponašanjem možemo još više ugroziti odnos s drugima

Verovatno ste čuli za izraze kao što su "toksična osoba" i "toksična pozitivnost", ali znate li šta je "toksični oproštaj"? Iako možda zvuči nepoznato, sa značenjem ovog pojma se mnogi od nas mogu povezati. U nadi da okončamo sukob, ovim ponašanjem zapravo možemo još više ugroziti odnos s drugima.

1726573560_www.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Nije lako oprostiti kada nas je neko ozbiljno povredio i izneverio. U zavisnosti od konflikta, nekada čak verujemo da druga strana uopšte ne zaslužuje da joj bude oprošteno, da ne treba "tek tako pustimo". Ipak, koliko puta ste se našli u takvoj situaciji, samo da biste na kraju ipak oprostili nekome, skoro protiv svoje volje? Upravo to predstavlja "toksični oproštaj".

To je kada nekome oprostite jer osećate pritisak, mislite da "morate" to da uradite, a u isto vreme nemate vremena da se priberete, utvrdite kako se zaista osećate... Ne možete da odlučite da li zaista želite nekome da oprostite ili ne, ali ste ipak to uradili.

Ovo se često dešava ljudima koji imaju tendenciju da udovoljavaju drugima i onima koji ne vole konflikt. U nadi da se neprijatna situacija što pre reši, odluče da oproste drugoj strani isključivo da bi se ponovo uspostavio mir u odnosu. Ali ovo je kratkorošno olakšanje, jer nakon nekog vremena shvate da su napravili grešku, da možda ipak nije trebalo tako lako da oproste nekome ko ih je povredio. 

Evo kako da znate da li se upuštate u "toksično opraštanje":

Prebrzo "pređete preko problema" 

Ovo uvek može da zavisi od situacije, ali ako je u pitanju nešto ozbiljnije, svakome je potrebno vreme da sve "svari", da razume kako se oseća, šta je sledeći korak... Kada se ovaj korak preskoči i odmah odlučite da oprostite, samo da bi se sukob što pre završio, to znači da je to verovatno bio "toksičan oproštaj". 

Odnos nije isti kao pre, čak iako je sve "u redu"

Možda ćete vremenom otkriti da ne osećate iste emocije prema osobi kojoj ste "oprostili" kao nekada. Tu se mogu javiti frustracije, prikriveni bes, nemate poverenja u nju kao pre, više vam nije toliko bliska... Ako su ova osećanja prisutna čak i kada ste "oprostili", to verovatno nije bilo dovoljno iskreno. 

Odustajete od odnosa

Ako počnete da se povlačite iz određene veze nakon što ste naizgled "preboleli" problem, trebalo bi da obratite pažnju da li ste se zaista pomirili sa onim što se desilo. Iskreno izvinjenje treba da stvori razumevanje i bliskost između dvoje ljudi, a ne veću distancu.

Umanjivanje sopstvenih emocija

Koliko god da ste povređeni, instinkt vam je da kažete da je sve u redu, "oprostite", završite s tim. U stvarnosti, vi ste duboko pogođeni i to vas postepeno "izjeda". Osim što je ovo loše po odnos, vaš sopstveni mir je ugrožen. 

Nikome ne ide u korist

"Toksični oproštaj" može dovesti do potiskivanja osećanja - poput besa ili tuge - i ta osećanja mogu na kraju dovesti do ozlojeđenosti ili emocionalnog nezadovoljstva, što može imati dugotrajne posledice na odnos.

Štaviše, ova ozlojeđenost ne utiče samo na osobu koja oprašta, već i na onoj kojoj je "oprošteno". Na primer, neko ima utisak da mu je iskreno oprošteno, ali onda počinje da se oseća povređeno ili zbunjeno ako onaj ko joj je oprostio počinje da se udaljava ili postaje razdražljiv ili pasivno agresivan. Dakle, niko ne može da se "izvuče" iz ove situacije i bude zadovoljan, a odnos može da bude trajno ugrožen. 

Imate više kontrole nego što mislite

Umesto da oprostite nekome zato što mislite da morate, bolje je da sebi date vremena i razmatrite sve opcije. Možda nešto što se desilo zaista nije bilo toliko veliko, a možda ćete shvatiti da je izdaja bila preteška, da je nemoguće izlečiti odnos. Koji god da je slučaj, potrebno je vreme - a čekanje pravog trenutka za oproštaj je sigurno bolje nego potencijalno pogoršavanje odnosa zbog nedovoljno iskrenosti na početku.

Ali imajte na umu da svi sukobi ne zaslužuju istu vrstu oproštaja, a nisu ni sve veze vredne popravljanja po svaku cenu - posebno ako vam redovno nanose štetu i bol, prenosi "Hafington post".

(RT)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas